Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen häver rekommendationerna för sjuttioplussare, grönt ljus för resor till flera länder

Från 2020
Uppdaterad 23.06.2020 18:47.
Svenska Yle live: Regeringsinfo om resor, distansarbete och 70-åringar - Spela upp på Arenan

Regeringen häver coronarekommendationerna för sjuttioplussare och ger grönt ljus för resor till ett antal Schengenländer, men inte Sverige.

Den 13 juli blir det grönt ljus för resor till ett stort antal EU-länder.

Enligt de kritierier som regeringen slagit fast blir det fritt fram att resa till och från EU-länder som haft färre än 8 nya fall av Covid-19 per 100 000 invånare under två veckor. Samtidigt upphör de inre gränskontrollerna.

Regeringen slår fast en lista över sådana länder den 10 juli, men enligt inrikesminister Maria Ohisalo (Grön) vore de i dagens läge Schengenländerna Tyskland, Grekland, Italien, Österrike, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Ungern och Liechenstein samt Kroatien, Irland och Cypern som står utanför Schengenområdet.

Regeringen har hittills enbart rekommenderat resor till de baltiska länderna samt till Norge, Danmark och Island.

Regeringen rekommenderar att man undviker resor till andra länder, men finländare får alltid lämna landet och återvända hem.

Resor till Sverige rekommenderas inte

Tills vidare finns inga planer på att öppna gränserna till Sverige helt.

– Jag hoppas att vi snart ska återgå till ett läge där gränser är något som syns på kartan men inte märks i våra dagliga liv, sa inrikesminister Maria Ohisalo om rörligheten inom Norden.

Ohisalo utesluter inte att man kan hitta regionala särlösningar gällande Sverige, och påpekar att man kan resa från Sverige till Finland om man har familj eller egendom här.

Utrikesminister Pekka Haavisto sa att han inte tror att dagens besked påverkar relationerna till Sverige negativt och att han fört en öppen dialog med Sveriges utrikesminister Ann Linde.

Inga rekommendationer för sjuttioplussare längre

Enligt familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) är det epidemiologiska läget i Finland nu så gott att regeringen inte längre ger några särskilda rekommendationer för riskgrupper.

THL:s allmänna rekommendationer om avstånd och handhygien gäller fortsättningsvis alla.

För sjuttioplussarnas del gäller att själv bedöma riskerna för att insjukna, svarar Kiuru på frågan om man nu kan krama sina barnbarn.

– När det gäller de egna familjemedlemmarna är det man själv som bedömer om man vill kramas, säger Kiuru.

Regeringens riktlinjer för sjuttioplussarna har hela tiden varit icke-bindande rekommendationer.

Distansarbete rekommenderas inte längre i höst

Regeringen häver rekommendationerna om distansarbete från och med den 1 augusti. Hittills har regeringen rekommenderat att alla arbetsplatser som anser det vara möjligt ska övergå till distansarbete.

Enligt social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen (V.) ser regeringen över rekommendationerna på nytt om epidemin tar ny fart.

Svenska Yles politikreporter Magnus Swanljung rapporterade live från presskonferensen:

Diskussion om artikeln