Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Novak Djokovic smittad – totalt fyra spelare som deltagit i tennisturneringen har nu testat positivt för coronaviruset

Från 2020
Novak Djokovic under turneringen i Belgrad.
Bildtext Novak Djokovic var med och arrangerade välgörenhetsturneringen i Serbien och Kroatien.
Bild: EPA/ANDREJ CUKIC

I går visade sig redan den andra spelaren som spelat i Novak Djokovics tennisturnering ha smittats av coronaviruset. På tisdagen steg antalet till fyra då först Viktor Troicki meddelade om sitt positiva resultat – och sedan Novak Djokovic själv.

I ett uttalande säger Djokovic att han gjort testet så fort han anlände till Belgrad där turneringen inleddes. I dag blev det klart att han är smittad.

– Mitt testresultat var positivt, precis som Jelenas (Djokovics fru, reds. anm.) men båda våra barns test visade negativt, säger Djokovic i uttalandet enligt AP.

På söndagen och måndagen blev det klart att Grigor Dimitrov och Borna Coric har testat positivt för coronaviruset efter att ha deltagit i turneringen.

Innan Djokovics uttalande på tisdagen rapporterades sedan det tredje fallet då Viktor Troicki meddelade att både han och hans fru testat positivt.

Novak Djokovic.
Bildtext Ingen social distansering under turneringen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ber om ursäkt

Djokovic har nu bett om ursäkt till alla som smittats på grund av att ha deltagit i turneringen och säger att de trodde det skulle vara säkert att arrangera den.

– Allt vi gjort under den senaste månaden gjorde vi med all välmening. Idén bakom turneringen var att förena och visa solidaritet, säger Djokovic.

Att tennisturneringen arrangerades har fått stor kritik. Efter de första beskeden om smittade spelare, kom bland annat australiska Nick Kyrgios med syrlig kritik på Twitter.

– Det var ett idiotiskt beslut att arrangera den här ”vänskapsturneringen”. Jag önskar er allt väl, killar. Men så där går det då man åsidosätter alla protokoll. Det här är inget skämt, skrev han.

Under turneringen tilläts publik på plats och matcherna har lockat flera tusen åskådare. Inte heller säkerhetsavstånd har hållits på plats och spelarna har bland annat fritt kramat varandra.

På sociala medier har det också spridits videomaterial på spelarnas festande i Belgrad.