Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sommarjobbare i Pargas om sommarhettan: "Det viktigaste är att dricka mycket vatten"

Från 2020
Jessica Engroos framför en blomrabatt
Bildtext Jessica Engroos betonar hur viktigt det är att dricka vatten regelbundet i sommarhettan.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Juni månad har i år varit exceptionellt varm och solig. För sommarjobbarna som arbetar utomhus kan hettan och solen vara utmattande och dessutom farlig.

Vid golfbanan i Pargas klipper Axel Mattsson gräs i solen. Han jobbar som banpersonal vid Pargas golfbana och tillbringar största delen av arbetsdagen utomhus.

- Det viktigaste då man jobbar i solen är att man dricker mycket vatten och sådana här soliga dagar är det viktigt att använda solkräm, säger Mattsson.

Axel Mattsson med en gräsklippare framför Pargas Golfbana.
Bildtext Axel Mattsson trivs med sitt arbete utomhus men poängterar att det är viktigt att dricka vatten, använda solkräm och keps.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Även om arbetsdagen kan bli varm är Mattsson glad över att han får arbeta utomhus i sommarvärmen.

- Jag skulle inte vilja sitta inne på kontor och knappra på datorn då det är så här fint väder. Däremot är det inte lika kul att jobba utomhus då det regnar, åskar eller haglar, man vet ju aldrig hur sommarvädret är i Finland, säger Mattsson.

Lättare att arbeta på förmiddagen

Jessica Engroos som arbetar som parkarbetare är av samma åsikt som Mattsson. Engroos, som vanligtvis jobbar som elevassistent, har bytt arbetsroll för juni månad på grund av coronapandemin.

- Det är ett jätteroligt arbete, man får vara i solen och få frisk luft. Tankarna får snurra fritt när man jobbar, säger Engroos.

Hon påpekar ändå att arbetet är svettigt och att man måste komma ihåg att ta regelbundna pauser.

Jessica Engroos i skuggan i en park.
Bildtext Jessica Engroos är noga med att alla i hennes arbetsteam tar korta pauser i skuggan.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

- Det är lättare att arbeta på förmiddagen eftersom då är det ännu lite svalare ute, och om man står fem minuter i skuggan så orkar man köra igång på nytt, säger Engroos.

Nära till solsting

På tisdagen jobbade parkarbetarna med att fixa till segelrondellen och en blomrabatt. När det blev för varmt sökte sig arbetsgruppen till en mer skuggig arbetsmiljö. Pauserna i skuggan har visat sig vara nödvändiga eftersom Engroos var nära att få solsting under en solig arbetsdag.

- Jag rensade ogräs då jag mittiallt började tappa känseln i mina armar. Då skyndade jag mig att ta paus i skuggan.

Engroos berättar att de i arbetsteamet håller koll på varandra och regelbundet frågar hur de andra mår, för att undvika att någon börjar må illa.

Inne i kioskerna är det skuggigt men hett

Kaisa Keihäs som jobbar i en glasskiosk har lagt märke till att det soliga vädret för med sig mycket kunder som är sugna på glass.

Även om hon får jobba i en skuggig miljö inne i glasskiosken är det inte svalare än ute i solen.

- Det är 35 grader inne i kiosken, det är ganska varmt, säger Keihäs.

För att hålla sig sval dricker Keihäs upp till tio stora glas vatten per dag.

Kaisa Keihäs framför en vit vägg.
Bildtext Inne i kiosken kan det bli 35 grader varmt, berättar Kaisa Keihäs.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Stiger ur försäljningsbåset för att få svalka

I kiosken mittemot säljer Caroline Voutilainen bär och frukt. Hon har jobbat hela juni månad, som har varit väldigt solig och varm i år.

- Det är ganska jobbigt nog när det händer mycket, för då blir det ju mycket varmare då man också rör på sig mer, säger Voutilainen.

Caroline Voutilainen inne i en kiosk för bärförsäljning
Bildtext Caroline Voutilainen försöker gå ut ur båset för att svalka sig mellan varven.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Liksom Keihäs känner hon att det nu som då blir varmt inne i kiosken och hon brukar därför försöka avlägsna sig ur båset så ofta som möjligt för att hålla sig sval.

Regelbundna pauser i hettan skall garanteras av arbetsgivaren

Det kan bli hett både för de som jobbar utomhus, men också för de som sitter inne på kontor med dålig ventilation och stora fönster.

Arbetsgivaren har en skyldighet att se till att de anställda kan ta regelbundna pauser i sommarhettan. Pausen ska helst tas på ett svalt och skuggigt ställe och arbetstagaren ska också ha tillgång till något förfriskande att dricka under arbetsdagen.

Fläkt som blåser på man i soffa.
Bildtext Pauser ska helst hållas på ett svalt ställe.
Bild: All Over Press

Regionförvaltningsverket blir regelbundet kontaktat av både arbetsgivare och arbetstagare gällande de här frågorna, berättar inspektör Ulf Wikström.

Lätt och mellantungt arbete ska avbrytas med en paus på tio minuter varje timme när temperaturen överstiger 28 grader. Om temperaturen överstiger 33 grader är motsvarande tid 15 minuter.

Ibland tummas det för mycket på reglerna

Enligt Wikström är många arbetstagare och arbetsgivare medvetna om reglerna och rätten till regelbundna pauser om temperaturen stiger. Men det finns också de som slarvar.

- På de ställen där man vill göra ett gott resultat med små kostnader, så tummar man ofta på de här reglerna, konstaterar Wikström.

Enligt Wikström bör också arbetstagaren själv på olika sätt se till att minska risken för värmeslag under arbetsdagen.

- Det gäller att ha luftiga kläder på sig och att dricka regelbundet. Och man bör verkligen ha möjlighet att ta pauser med jämna mellanrum, säger Wikström.

Sommarjobbare i Pargas om sommarhettan: "Det viktigaste är att dricka mycket vatten"

5:05

Diskussion om artikeln