Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rayshard Brooks som sköts av polis begravdes i Atlanta – pastor: ''Han flydde inte enbart från polisen, utan också från systemet där människor inte får en andra chans''

Från 2020
Vitklädd kvinna står med vitklädda barn vid kistan där Rayshard Brooks ligger. Kvinnan är hans änka.
Bildtext Rayshard Brooks änka håller i parets dotter Memory.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Rayshard Brooks som dödades av polisen i Atlanta begravdes på tisdagskvällen finsk tid. Det är andra gången på en kort tid som en svart man dör till följd av polisens handlingar.

Brooks begravdes i en historisk baptistkyrka i Atlanta. Tillställningen var privat, alltså deltog endast Brooks närstående och inbjudna gäster.

I måndags fick allmänheten möjlighet att ta ett sista farväl av Brooks, och stora folkmassor valde att ta del av minnesstunden.

– Tidigare skulle dylika händelser ha sopats under mattan, men nu då vi har smarttelefoner ser alla vad som hände, säger Brooks änkas vän Kandace McCoy till nyhetsbyrån Reuters.

– Jag vill inte beskylla polisen men det måste finnas bättre sätt. Han skulle inte ha behövt dö.

Kyrkans pastor, demokraternas senatkandidat Raphael Warnock höll tal på begravningen och sa bland annat att Brooks inte enbart flydde från polisen utan från ett system där vanliga människor som gjort fel inte ges en andra chans.

Man med ansiktsmask håller i blombukett.
Bildtext Människor samlades utanför kyrkan. Begravningen livesändes för dem som samlats utanför. Flera bar skjortor eller liknande med tryck som ''Rip Rayshard'' eller ''Black lives matter''.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Brooks dödades under pågående protestvåg

Brooks sköts två gånger i ryggen utanför ett snabbmatställe, och obduktionsrapporten tyder på att han försökte fly då polisen avlossade skott mot honom. Enligt åklagaren utgjorde Brooks inget hot mot polisen då han sköts.

Den 27-årige Rayshard Brooks fick dödliga skador och avled senare på sjukhus på grund av blodförlust och skador på inre organ.

Brooks hade somnat i sin bil på en parkeringsplats utanför en snabbmatsrestaurang då restaurangens personal ringde till polisen. Övervakningskameror visar att Brooks betedde sig vänligt mot poliserna tills de utfört ett alkoholtest och beslöt att anhålla honom.

De råkade i handgemäng och Brooks grep polismannen Garret Rolfs elpistol som han riktade mot polisen, innan han försökte springa i väg.

Händelsen skedde samtidigt som protesterna mot polisvåld och rasism pågick i USA efter George Floyds död, och Brooks död kastade mer bensin på lågorna.

Polischefen i Atlanta avgick efter händelsen, och en utredning mot de inblandade poliserna startades omgående. Polisen som sköt Brooks åtalades senare för mord.

Källor: AP, Reuters

Diskussion om artikeln