Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Hängsnaran" var en portöppnare – FBI-utredningen utesluter rasistisk attack i Nascardepån: "Det bästa resultatet som vi kunnat hoppas på"

Från 2020
Bubba Wallace inför loppet i Talladega.
Bildtext Bubba Wallace inför loppet i Talladega.
Bild: Brian Lawdermilk / AFP / Lehtikuva

I början av veckan kablades nyheter ut om att den svarta Nascarföraren Bubba Wallace utsatts för en förmodad rasistisk attack i samband med ett lopp i Talladega, Alabama. Det visade sig ändå att det inte var en hängsnara, utan en portöppnare, som låg i stallets depå och att den hade funnits där sedan hösten.

På söndagen hittades något som liknade en hängsnara i Richard Petty Motorsport-stallets depå. Stallpersonalen kontaktade direkt stalledningen, som i sin tur var i kontakt med Nascars ledning.

USA:s federala säkerhetspolis FBI tog direkt tag i saken och behövde inte många dagar på sig för att komma till slutsatsen att det inte handlade om något angrepp mot stallets svarta förare Bubba Wallace.

Nascarförarna visar sitt stöd för Bubba Wallace i samband med en manifestation.
Bildtext Nascarförarna visar sitt stöd för Bubba Wallace i samband med en manifestation.
Bild: Brian Lawdermilk / AFP / Lehtikuva

Innan beskedet kom hann ändå Wallaces förarkollegor visa sitt stöd för honom i samband en manifestation. Före måndagens lopp skuffades Wallace bil över mållinjen av de andra förarna. På sociala medier användes hashtagen #IStandWithBubbaWallace och en hashtag fanns också målad på gräset i anslutning till banan.

"Bästa resultatet"

Då FBI på tisdagen levererade beskedet att det handlade om ett falskt alarm var Nascars ledning lättad.

– För Nascar är det här det bästa resultatet som vi kunnat hoppas på, sa ordförande Steve Phelps enligt seriens webbplats.

Hashtaggen #IStandWithBubba var målad på gräset.
Bildtext Hashtagen #IStandWithBubba var målad på gräset.
Bild: Brian Lawdermilk / AFP / Lehtikuva

Utredningen kom fram till att det inte handlade om någon hängsnara som i attacksyfte skulle ha placerats i depån. Det handlade i stället om ett rep, som används för att öppna garageporten, och som enligt fotobevis legat i depån sedan oktober.

Loppet i Talladega vanns av Ryan Blaney och Wallace kom i mål på 14:e plats. Kevin Harvick toppar sammandraget på 490 poäng. Wallace är 21:a totalt.