Hoppa till huvudinnehåll

Sport

The Athletic: Miro Heiskanens backpar Stephen Johns var deprimerad och övervägde att ta livet av sig – missade 22 månader

Från 2020
Stephen Johns firar sitt andra mål för säsongen tillsammans med Miro Heiskanen (till vänster) och Roope Hintz (till höger).
Bildtext Stephen Johns firar sitt andra mål för säsongen tillsammans med Miro Heiskanen (till vänster) och Roope Hintz (till höger).
Bild: Steven Kingsman/Icon Sportswire/All Over Press

Ishockeyspelaren Stephen Johns drog på sig en hjärnskakning i mars 2018. Han förväntades återhämta sig snabbt, men frånvaron visade sig bli lång och var kantad av depression och självmordstankar. I höstas räknade Dallas klubbchef Jim Nill med att Johns inte längre skulle kunna spela proffshockey, men backbjässen tog sig tillbaka och glänste i slutet av grundserien.

I mars 2018 drog Dallasbacken Stephen Johns på sig sin fjärde hjärnskakning i karriären efter att ha åkt ihop med Minnesotas Marcus Foligno. Hjärnskakningen var amerikanens tredje på ett halvår.

Han trodde att frånvaron skulle bli kort, men Minnesotamatchen visade sig bli den sista för säsongen 2017–18. Några månader senare var den kroniska huvudvärken och nacksmärtorna fortfarande kvar och Johns oro växte.

SäsongKlubbPoäng
2015–16Dallas14. 1 + 2 = 3
2016–17Dallas61. 4 + 6 = 10
2017–18Dallas75. 8 + 7 = 15
2018–19Dallas
2019–20Dallas17. 2 + 3 = 5

En neurolog som Johns besökte menade att symptomen berodde på ångest och stress.

– Åk hem, ta några öl och umgås med dina vänner. Huvudvärken försvinner, säger Johns till The Athletic (bakom betalmur).

Huvudvärken försvann ändå inte.

Crosbys lista

Johns träffade massor av medicinska specialister under säsongen 2018–19. Han kontaktade även Pittsburghstjärnan Sidney Crosby som hade missat nästan hela kalenderåret 2011 på grund av en hjärnskakning.

Crosby skickade en lista på läkare och specialister som hade hjälpt honom. Johns konstaterade att han redan hade träffat alla.

– Vi kom till en punkt då ingen som vi träffade kunde komma på någon lösning som gick att testa. Jag tappade hoppet.

Stephen Johns karriär

  • Juni 2010: NHL-reserveras av Chicago i den andra omgången som draftens 60:e spelare.

  • Juni 2015: Ingår som ett komplement i en spelaraffär mellan Chicago och Dallas. Patrick Sharp och Johns flyttar från Chicago till Dallas. Trevor Daley och Ryan Garbutt går åt motsatt håll.

  • Mars 2016: NHL-debuterar i Dallas tröja.

  • Mars 2018: Åker på karriärens fjärde hjärnskakning i en match mot Minnesota.

  • Januari 2020: Tillbaka i NHL efter en paus på 22 månader.

Johns hade svårt att koppla av och de mentala problemen växte.

– Jag åt inte, jag sov inte, jag gjorde inte någonting.

Flickvännen Taylor Zakarin var oroad. Hon jobbade på dagarna och fick inte alltid svar på samtal eller meddelanden.

– Jag blev då oroad över att någonting hemskt hade hänt, säger hon till The Athletic.

Allt vände hösten 2019

Det blev inga hockeymatcher säsongen 2018–19. I 17 månader undvek Johns restaurangbesök och sociala händelser. Samtidigt förvärrades depressionen och självmordstankarna tilltog.

– Hur märkligt det än låter så var det enda sättet att finna glädje att bli mer deprimerad. Det låter som skitsnack och spelar ingen roll, men så var det verkligen, säger 28-åringen nu till nättidningen.

Vändningen kom hösten 2019 då Johns kom i kontakt med personer som lyssnade och kunde erbjuda honom det stöd han behövde.

Jim Nill på isen.
Bildtext Dallas general manager Jim Nill.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Dallas klubbchef Jim Nill insåg att Johns behövde hockeyn även om han inte trodde att Johns skulle vara kapabel att spela i NHL igen.

Johns fick oavsett ansluta till laget i början av säsongen 2019–20. Han tränade och fick tillbringa tid med laget under matchdagarna. Energin kom tillbaka och i början av december började Johns tro på att en comeback var realistisk.

Fyra poäng i comebacken

I mitten av januari var det dags då Johns spelade AHL-hockey med farmarlaget Texas. Det blev 1 + 3 = 4 poäng i den första matchen.

En vecka senare var han tillbaka på NHL-is. Även i rampljuset imponerade Johns som direkt knep en roll som topp-4-back i Dallas backbesättning. Det blev 17 matcher och 2 + 3 = 5 poäng.

Stephen Johns på ett offensivt äventyr då han tar en sväng förbi Edmontons målvakt Mikko Koskinen.
Bildtext Stephen Johns på ett offensivt äventyr då han tar en sväng förbi Edmontons målvakt Mikko Koskinen.
Bild: Matthew Pearce/Icon Sportswire/All Over Press

Johns spelade ihop med Miro Heiskanen, medan Esa Lindell och John Klingberg bildade lagets andra tongivande backpar.

– På något sätt var jag en bättre spelare då jag kom tillbaka, säger Johns till The Athletic.

"Jag behövde hockeyn"

Johns säger att att det är något av ett mysterium hur han tog sig tillbaka.

– Jag behövde tid. Det är inget strålande besked för de som är i behov av hjälp, men så var det bara.

Ett särskilt tack går till Dallasledningen som på hösten lät Johns tillbringa tid med laget och som bidrog till att Johns fick tillbaka sin identitet som hockeyspelare.

– Jag behövde hockeyn, konstaterar Johns.