Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Arbetslösheten steg inte mera i maj - i de flesta kommuner förbättrades sysselsättningen

Från 2020
Personer som plockar jordgubbar i ett växthus.
Bildtext Sysselsättningen inom jordbruket har ökat i maj.
Bild: Sami Takkinen / Yle

Under maj hade Finland inte ännu börjat öppna upp sin ekonomi. Den värsta paniken var ändå redan över, varför antalet permitterade och uppsagda inte mera ökade. Arbetslösheten höll sig därför på samma nivå som under april.

Både arbetslösheten och antalet heltidspermitterade var i maj i praktiken på samma nivå som i april. I båda kan man ändå märka en liten minskning.

Speciellt antalet heltidspermitterade minskade – med över 5500 personer – och andelen sjönk från 6,2 till 6,0 procent av arbetskraften.

Antalet lediga jobb sjönk också under maj, vilket gjorde det svårare för de permitterade att hitta nya jobb.

Det oförändrade helhetsläget döljer ändå stora regionala variationer – i nästan två tredjedelar av kommunerna förbättrades sysselsättningen. Arbetslösheten har inte heller utvecklats på samma sätt i alla yrkeskategorier.

Till exempel har arbetslösheten ökat mycket i Muonio som är beroende av vildmarks- och skidturism.

På små orter som Kärkölä (4600 invånare) och Kökar (236 invånare) märks också små kast i statistiken.

Å andra sidan syns det också tydligt i statistiken att bilfabriken i Nystad avslutade permitteringar. Fabriken hade stängts i april på grund av brist på komponenter, men startade på nytt i maj. Då sjönk arbetslösheten i Nystad från 30,1 till 10,4 procent.

För tillfället planerar fabriken ändå nya permitteringar på grund av att efterfrågan på bilar har sjunkit under coronakrisen.

Här kan du själv se hur arbetslösheten utvecklats i hela landet de senaste fem åren. Välj kommun för att se hur läget ser ut i din egen region.

Bland de olika branscherna har arbetslösheten ökat mycket bland chefer, men det är en ganska liten grupp i statistiken. Enskilda uppsägningar får stort utslag.

Bland jordbrukare och skogsarbetare har sommaren och efterfrågan på inhemsk mat minskat arbetslösheten märkbart.

Bland specialisterna har många som som arbetat inom reklam och marknadsföring förlorat sina jobb. Många lärare har också förlorat sina jobb. Det hänger sannolikt inte ihop med coronakrisen. Arbetslösheten bland lärare brukar vanligen fördubblas till sommaren.

Arbetslösheten minskade i stora delar av landet, men fortsatte att öka något bland annat på Åland (ökningen 0,7 procentenheter), Nyland (ökningen 0,5 procentenheter) och Österbotten (ökningen 0,3 procentenheter).

Vörå och Nykarleby i Österbotten hör ändå till de kommuner där arbetslösheten minskat mest.

I Egentliga Finland minskade arbetslösheten med 0,9 procentenheter.

Graf som visar att antalet arbetslösa per yrkeskategori i hela landet
Bildtext Antalet arbetslösa har minskat bland service- och försäljningspersonal men ökat bland specialister och experter.

Diskussion om artikeln