Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Apotekareförbundet: Medicinpriserna kunde sjunka med en tiondel genom skatteförändringar

Från 2020
Uppdaterad 11.11.2020 11:21.
Tillverkning av mediciner.
Bildtext Finlands Apotekareförbund föreslår bland annat skattesänkningar för att få ner priset på mediciner.
Bild: EPA/JAWAD JALALI

Priset på mediciner kan komma att bli billigare i och med ett förslag från Finlands Apotekareförbund. Genom att bland annat sänka apoteksskatten kan läkemedelsprisen sjunka med upp till nio procent.

Finlands Apotekareförbund föreslår en ny modell gällande prissättningen av mediciner.

För den enskilda konsumenten skulle det här innebära en medelsnittssänkning på 4,3 procent. De dyraste medicinpriserna kan sjunka med upp till 9 procent.

Prissänkningen skulle bli möjlig genom att bland annat sänka apoteksskatten.

I den nuvarande modellen avgörs skatten inte utifrån avkastningen utan på hur mycket mediciner som säljs. I den nya modellen skulle apoteksskatten avgöras utgående från medicinförsäljningens försäljningsbidrag.

Staten går först back, men konsumenterna vinner

Den nya modellen skulle medföra besparingar på 35 miljoner årligen för staten genom Folkpensionsanstalten som ersätter medicininköp.

Konsumenterna skulle spara runt 30 miljoner årligen.

Staten skulle gå på förlust i början eftersom skatteintäkterna skulle minska, men enligt Apotekareförbundet skulle läget jämna ut sig på tre år.

- I budgeteringen måste man våga se längre fram än bara till nästa år. Vi anser att om man kommer i gång i år, kunde vi under nuvarande regeringsperiod redan se en situation där konsumenternas medicininköp är billigare och där FPA behöver lägga ut mindre pengar, säger Merja Hirvonen som är vd på Apotekareförbundet.

Utan en förändring kan FPA komma att skära i ersättningarna för läkemedelskostnader när nya dyra mediciner kommer ut på marknaden.

Det här skulle innebära problem främst för lågavlönade, äldre och långtidssjuka.

Så bestäms priset på mediciner i Finland

Små apotek kan tvingas stänga utan ny modell

Grundtanken med en apoteksskatt är att hitta en balans mellan intäkterna för små och stora apotek. I praktiken ska alltså små apotek få lite bättre täckningsbidrag än större apotek.

Genom åren har ändå apoteken blivit större vilket gör att systemet inte fungerar så bra som det var tänkt.

För tillfället får man större vinst där det finns mera kunder och därmed mer försäljning. Förändringen skulle leda till högre skatteprocent för stora apotek, säger Hirvonen.

Det kan kännas logiskt att de aktörer som säljer mer ska få en större vinst.

När det kommer till apotek handlar det ändå om den närmaste hälsovårdstjänsten för många finländare. Risken är att små apotek på landsbygden måste sätta lapp på luckan utan skattearrangemang.

För tillfället betalar de minsta apoteken inte alls apoteksskatt. De största apoteken betalar däremot runt 10 procent skatt på medicinomsättningen. Skatten innebär 190 miljoner euro i statskassan årligen.

Det nya förslaget skulle innebära att allt fler småapotek skulle befrias från beskattningen.

Diskussion om artikeln