Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Arktis bokstavligen brinner" – forskare oroar sig över smältande permafrost i Sibirien

Från 2020
NASA-karta över värmebölja i Sibirien 19-20.6.2020
Bildtext Karta över värmebölja i Sibirien 19–20.6.2020.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

En del av de arktiska områdena har hettats upp ordentligt, och det råder en viss oro över följderna för omvärlden.

I den ryska arktiska staden Verchojansk var det enligt ryska rapporter i lördags 38 grader varmt – en unikt hög temperatur för ett område norr om polcirkeln.

FN:s internationella meteorologiska organisation (WMO) försöker nu få en bekräftelse på rapporten om det arktiska värmerekordet.

Clare Nullis, talesperson för WMO, sa under en presskonferens i Genève att satellitbilder visar ett kraftigt rödmarkerat område som är "slående och bekymmersamt".

Enligt Marina Makarova, ledande meteorolog vid det ryska meteorologiska centret Roshydromet, är det här den högsta temperatur som uppmätts på den här stationen sedan mätningarna inleddes i slutet av 1800-talet,

Hon konstaterar att värmen på marken hettas upp intensivt. Också nätterna är mycket varma och luften hinner inte kylas ner – och upphettningen har fortsatt dag efter dag.

Jonathan Overpeck, klimatforskare vid universitetet i Michigan, säger till nyhetsbyrån AP att de arktiska områdena smälter i allt snabbare takt, och att rekordvärmen nu kan ses som ett allvarligt varningstecken.

– Man kan säga att Arktis bokstavligen brinner. Området värms upp mycket snabbare än vi har räknat med.

Han ser ett samband mellan de höga temperaturerna och de stigande halterna av koldioxid och andra så kallade växthusgaser i atmosfären.

Den utdragna värmeböljan har följts av omfattande markbränder.

Alltid stora kast i temperaturerna i Sibirien

Områdena i Sibirien är normalt kända för att vara frusna. I år har en stor del av Sibirien varit ovanligt varm - ungefär åtta grader varmare än medeltalet.

Sibirien är också ett område som under vinter- och sommarmånaderna är känt för sina extrema temperatursvängningar med skillnader på omkring hundra grader.

Termometern kan uppvisa allt från -68 till det senast rapporterade rekordet på +38 grader.

Nu hör den ryska arktiska regionen till de områden i världen där uppvärmningen har skett snabbt.

Snölandskap i Sibirien
Bildtext Sibirien har tvära kast i temperaturerna.
Bild: Itar-Tass/S.Meteliza

Tinande permafrost i Sibirien gör marken instabil

En stor del av jordens permafrost finns i Sibirien.

Permafrost - "evig tjäle"

  • Mark som är frusen minst två år i följd - "ständig tjäle"
  • Förekommer i arktiska och nordliga alpina områden, i viss utsträckning också under grundhavet i Arktis och under relativt tunna bottenfrusna glaciärer
  • Det ytligaste skiktet - det aktiva lagret - tinar på sommaren
  • Djupet kan uppgå till flera hundra meter i Sibiriens och norra Nordamerikas kalla och snöfattiga tundror och nordliga skogsområden

De stigande temperaturerna i Sibirien, utdragna skogsbränder och den tinande permafrosten leder till sviktande jord - vilket utgör ett problem för de markområden där det byggts hus och oljeledningar.

Vintern var ovanligt varm i år och det innebär att situationen nu har förvärrats. Töväder innebär att permafrosten och isen smälter och då sätter sig jorden.

I maj uppstod det ett omfattande oljeläckage då en gigantisk oljebehållare kollapsade i den arktiska staden Norilsk. Kollapsen förklaras delvis med den smältande permafrosten.

Utsläpp av diesel har hamnat i floden Ambarnaya efter ett läckage från ett kraftverk i Norilsk
Bildtext Utsläpp av diesel har hamnat i floden Ambarnaya efter ett läckage från ett kraftverk i Norilsk
Bild: AFP / Lehtikuva

År 2011 rasade en byggnad i Jakutsk, den största staden i republiken Sacha, och också då ansågs smältande is och sjunkande jord ligga bakom raset.

Skogsbränder förvärrar läget

För ett år sedan brann fyra miljoner hektar skog i Sibirien, enligt uppgifter från Greenpeace. I år fick bränderna sin start tidigare än normalt.

En ihärdig värme i kombination med mark- och skogsbränder betyder att permafrosten löser upp sig snabbare, vilket i sin tur anses sätta fart på global uppvärmning i och med att det frigörs stora mängder metangas.

Den metangas som har sitt ursprung i Sibirien stannar inte där. Metan som lösgör sig från de platser där permafrosten börjar tina stiger upp i atmosfären och cirkulerar kring jorden.

Utsläppen får globala konsekvenser. Det som sker i Arktis anses kunna snedvrida vädret långt borta i andra världsdelar.

Värmerekorden kommer att slås hela tiden

Enligt Marina Makarova pekar de här värmetopparna på en mycket större global uppvärmningstrend, och hon bedömer att det hela tiden kommer att slås allt fler värmerekord.

– Det är klart att ett allt varmare Arktis bidrar till uppvärmningen av hela planeten, säger också Waleed Abdalati, tidigare forskare vid NASA och nuvarande forskare vid universitetet i Colorado till AP.

Källor: AP, AFP