Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Att odla sparris kräver tid och tålamod - det tar åtminstone tre år från sådd till skörd

Från 2020
En kvinna med halmhatt står invid en åker med sparris och tar en tugga från en sparrisstjälk.
Bildtext Annika Wickströms intresse för sparris vaknade för över tjugo år sedan.
Bild: Rebecka Svedberg / Yle

Under sparrissäsongen springer familjen Packalén-Wickström ibland ut och skördar sparris fyra gånger om dagen för att den inte ska växa sig för stor. Få odlar sparris i stora mängder i Finland.

I Hindsby i Sibbo grönskar det på åkrarna. På några av åkrarna växer det sparris i mängder. De här odlingarna tillhör Bäckängens trädgård som drivs av Ben Packalén och Annika Wickström med hjälp av deras döttrar.

Bäckängens trädgård i Hindsby i Sibbo odlar sparris: "Vi är troligtvis de enda sparrisodlarna i Östnyland" - Spela upp på Arenan

När Yle Östnyland besöker Hindsby en morgon i slutet av juni är sparrissäsongen över för i år. Plantorna har redan hunnit växa till sig ordentligt och är redan en och en halv meter höga.

En åker där det växer sparris, i bakgrunden syns lador.
Bildtext Sparrissäsongen börjar vara slut för i år, sparrisen har redan vuxit sig hög.
Bild: Rebecka Svedberg / Yle

Nu är det dags att låta plantorna vila för att se till att nästa års skörd inte skadas. Kort före midsommar skördades de sista skotten.

Intresset för sparrisodling föddes för över tjugo år sedan

Packalén och Wickström berättar att det behövs både tid och tålamod att odla sparris. Speciellt om man sår från frön som Wickström började med för några år sedan.

- Sparrisen gror på ungefär tjugo dagar, men odlingstiden, innan du kan skörda, är tre-fyra år. Man kan ta lite skörd under det tredje året men man måste vara väldigt försiktig, skördar man för mycket så påverkar det nästa års skörd.

Tanken om att börja odla sparris föddes redan under Wickströms studietid då hon under en utflykt till Kumo fick syn på sparrisodlingar.

- Jag tyckte det var väldigt intressant och tänkte att det där ska jag någon gång prova på. I något skede så fick jag en påse med frön som jag sedan planterade hos min morfar i Sannäs. Det blev stora plantor och vi åt själva det vi odlade, men sen glömdes sparrisen bort.

En kvinna och en man står mellan sparrisodlingar.
Bildtext Annika Wickström och Ben Packalén är än så länge odlare på deltid.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Ungefär tjugo år senare hittade Wickström tillbaka till sparrisen och det här är nu tredje året som familjen skördar sparris. För varje år har arealen utökats och nu är trädgården uppe i 6 000 plantor.

Sparrissäsongen är kort och arbetsintensiv

Det är inte bara den långa väntan på skörd som gör sparrisodlingen utmanande. Packalén säger att den största utmaningen är att allt arbete utförs för hand. Därtill ställer ogräs till med problem.

- Många tror att sparrisen kommer av sig själv, säger han.

En arm och hand som pekar på en stjälk sparris som växer i jorden.
Bildtext Sparrisen trivs i värme och kan växa till och med 15 centimeter om dagen.
Bild: Rebecka Svedberg / Yle

Sparrisen ska skördas när den är 25 centimeter lång. Den tycker om värme, över 20 grader, och när den på våren växer som bäst kan den växa till och med 15 centimeter per dag.

- Det betyder att man hela tiden får springa hit och skörda skott, säger Packalén.

På våren kan familjen få springa och skörda sparris upp till fyra gånger om dagen. Sparrissäsongen är ändå rätt kort, från ungefär mors dag till början av juni.

Sparris är populärt, men odlingsarealen i Finland är liten

Efterfrågan på sparris är stor och försäljningen sker främst då kunderna besöker trädgården.

- Det är de som är snabbast som får smaka på delikatessen, säger Wickström.

Att odla sparris i större mängder är inte så vanligt. Wickström säger att den sammanlagda arealen på sparrisodlingarna i Finland är lite på tjugo hektar.

- De som odlar sparris har rätt så små arealer, så har man en hektar så är det redan ganska mycket, säger Wickström.

Bäckängens trädgårds har en total odlingsmark på två hektar. Av det är 0,2 hektar sparrisodling.

Ärterna är godast nyplockade, sparrisen passar bra på grillen

Förutom sparris odlar familjen också två olika sorters ärter. Den tidigare sorten, avola, är klar att skördas då Yle Östnyland är på besök.

- Vintern var otroligt snöfattig, men sen blev det kallt, så skörden blev kanske inte så tidig som vi hade väntat oss, säger Packalén.

Nytt för i år är att trädgården också gör ett försök med att odla gröna bönor.

- Det är många kunder som har frågat efter bönor. Vi tänkte att vi ska testa hur det fungerar. Odlingstekniskt sett så skiljer det sig inte så mycket från ärter, säger Wickström.

En hand håller upp en ärtskida som sitter fast på en ärtplanta.
Bildtext Bäckängens trädgård odlar två olika sorters ärter. Den tidiga är klar för skörd.
Bild: Rebecka Svedberg / Yle

Än så länge driver Packalén och Wickström trädgården som en hobby vid sidan om sina heltidsjobb. Någon gång i framtiden, när pensionsdagarna närmar sig, kan det bli aktuellt med att satsa på trädgården heltid.

Och hur anser de att man ska tillaga de sommardelikatesser som de odlar?

- Ärter är godast att äta direkt från landet. En god och snabblagad maträtt med sparris är en pasta med lax och sparris, säger Wickström.

Packalén håller med.

- Ärterna är som bäst när man nyss har plockat dem. När ärterna är i butik så är de gamla redan. Och sparris inlindad i bacon på grillen är alltid bra.

Ett par händer håller i en öppnad ärtskida där det syns en rad med ärtor.
Bildtext Så här tycker Packalén och Wickström att ärterna smakar som bäst - nyskördade.
Bild: Rebecka Svedberg / Yle

Diskussion om artikeln