Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Två pojkar erkänner storbrand, men bara den ena kan straffas – ger inget motiv till att de tände på K-rautas trälager

Från 2020
Brandsläckning i Vandaporten.
Bildtext Enligt en preliminär uppskattning förorsakade branden skador till ett värde på 600 000 euro.
Bild: Olli-Pekka Kursi / Yle

Två pojkar har erkänt att de tände på affären K-rautas trälager i Vanda för knappt två veckor sedan. Pojkarna syns på en övervakningskamera och har nu hörts av polisen. Den ena är över 15 år och är därmed straffrättsligt ansvarig, medan den andra är under 15. Branden förorsakade skador till ett värde på 600 000 euro.

Det var på natten mellan torsdagen den 11 och fredagen den 12 juni som K-rautas trälager i Vanda började brinna. Räddningsverket lyckades få stopp på branden så att den inte spred sig till själva affären som finns intill lagret.

Polisen i Östra Nyland misstänkte direkt att branden var anlagd och började utreda händelsen som sabotage.

Fastnade på bild från övervakningskamera

Bilder från en övervakningskamera avslöjade att två minderåriga pojkar tände på lagret. Polisen har nu identifierat dem och förhörde dem under den här veckan.

Den ena är en aning under 15 år och den andra en aning över 15.

Det har betydelse för om de kan få ett straff. Personer under 15 år är inte straffrättsligt ansvariga men kan tvingas betala skadestånd.

"Handlar om något slag av ungdomligt oförstånd"

Enligt polisen har båda två erkänt att de tände på trälagret. De har ändå inte kunnat ge något motiv till varför de gjorde det.

- Det verkar inte som att de en längre tid har planerat att tända på. Snarare att tanken har väckts under kvällen. Handlar om något slag av ungdomligt oförstånd, säger kriminalkommissarie och förundersökningsledare Mikko Minkkinen.

Exakt hur de tände på lagret vill Minkkinen inte gå in på.

Största delen av trälagret förstördes i branden och enligt en preliminär uppskattning förorsakade branden skador på omkring 600 000 euro.

Fler förhör med pojkarna kommer att hållas när utredningen fortsätter.

Diskussion om artikeln