När andra helst lägger sig i skuggan kliver Heikki upp på kyrktaket med tjärborsten i högsta hugg
Vart femte år ska spåntaket i Sibbo gamla kyrka tjäras. Nu är det dags igen. Att arbeta i sommarhettan är en fördel när det kommer till att tjära kyrktak.
Solen gassar från en klarblå himmel och termometern visar tjugonio grader. Uppe på det svarta kyrktaket är det betydligt hetare.
Heikki Autio kommer till Sibbo med fem års mellanrum. Han har alltid mycket jobb, oftast för mycket. Numera är det få som kan tjära spåntak.
- Det finns ingen annan är jag som är under sextio år. Det skulle behövas fler i branschen. Men jag har en yngre kille som jag lär upp och hoppas att han tar vid.
Det är inte svårt att lära sig, intygar Autio.
- Men man måste vara härdig och gärna ha en lätt kroppsbyggnad. En liten karl blir bra på att tjära tak.
Det är egentligen bara värmen som är det svåra.
- Visst är det jättevarmt uppe på taket. Då man ännu lägger till att man blir yr av gasen från tjäran, då måste man ofta komma ner och pausa.
Tjära doftar underbart, en rofylld doft. Men Heikki Autio är trött på doften. Så arbetar han också mellan åtta och fjorton timmar per dag omringad av tjärdoft.
Han kommer från Ylihärmä och tillbringar nu tre veckor i Sibbotrakten. Så länge tar det innan spåntaket är klart.
Hela taket och klockstapeln ska tjäras en gång, medan södra sidan av taket ska tjäras två gånger eftersom solen skiner mer på den sidan.
Han jobbar ensam på taket och trivs med det, då han får arbeta i egen takt och det är tungt.
- Vid det här laget kan jag nog allt om hur det är att tjära tak.
Värmen en fördel
Heikki Autio värmer upp tjäran i hinkar. Tjäran sugs bättre upp ifall den är varm och man också borstar den på ett varmt tak. Därför är varmt sommarväder en fördel.
Kyrkan har fått tillfälliga takrännor och stuprör som samlar upp den tjära som rinner ner från taket. På marken samlar stora tunnor upp den överblivna tjäran.
Rinner det inget från taket har man slarvat och rinner det för mycket har man slösat.
- Det ska rinna lite, då vet man att man har gjort ett bra jobb, säger Autio.