Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Heidi Kokki som misstänkte att hon blivit ormbiten fick motstridiga råd – Fimea påminner: Kyypakkaus är inte effektivt mot ormbett

Från 2020
Läkemedelsförpackningar.
Bildtext Kyypakkaus och Ampikyy innehåller hydrokortison som kan lindra allergiska reaktioner, men de är inte till nytta mot ormbett, påpekar Fimea.
Bild: Yle / Tero Kyllönen

Kyypakkaus, fritt översatt huggormsförpackning, är ett populärt kortisonläkemedel i finländska medicinskåp så här på sommaren. Det många ändå inte inser är att det inte är en effektiv behandling efter ett ormbett. Läkemedelsmyndigheten Fimea tycker namnet är missvisande men säger sig inte kunna göra någonting åt saken.

Helsingforsbon Heidi Kokki som är sommargäst i Lovisa blev troligen ormbiten där för en vecka sedan, i ena benet.

– Jag stod och målade en låda på gräsmattan. Jag hade nyss målat färdigt och steg sedan lite åt sidan i gräset och mitt i allt kände jag att det stack till riktigt rejält, så att jag till och med sparkade till med min fot, berättar hon.

Hon märkte att hon hade fått två små hål i skinnet, där det sipprade ut blod, och tänkte först att det var ett bromsbett.

Ett troligt ormbett.
Bildtext Så här såg Heidi Kokkis bett ut.
Bild: Heidi Kokki

Men efter att hon laddade upp bilden på internet blev hon upplyst om att det nog var ett ormbett.

Då ringde hon upp den nationella jourhjälpen och talade med en sjuksköterska. Kokki blev uppmanad att sitta ned, höja benet och vänta på eventuella symptom.

– Jouren sade att Kyypakkaus lönar det sig inte att ta. Det förvånade mig. Det hade redan kommit en massa kommentarer av mina vänner att Kyypakkaus, har du det. Grannarna erbjöd mig också det här läkemedlet.

Kokki hade tidigare, liksom flera andra finländare, ingen aning om att Kyypakkaus inte hjälper mot ormbett.

– Och nu när jag tänker på det så blir jag lite överraskad över att det kan finnas ett sådant namn på ett läkemedel som absolut inte gäller. Det är ju lite missvisande.

Att namnet Kyypakkaus, som direkt översatt betyder huggormsförpackning, är missvisande anser också läkemedelsmyndigheten Fimea. Det sade man redan år 2013 i en intervju med Svenska Yle och nu säger man det på nytt.

Karri Penttilä som är överläkare på Fimea påpekar att kortisonläkemedlet inte är effektivt mot ormbett.

– Kortison har inte visat sig ha effekt i behandling av huggormsbett, säger han.

Läkemedlet hjälper alltså inte till mot ormgiftet och dess effekter.

Studier har också visat att tabletter såsom Kyypakkaus inte dämpar den typens inflammationer som ett ormbett åstadkommer.

Däremot är det inte alltid som man vet om man har blivit biten av en orm. Om det handlar om ett getingsting så kan kortisonläkemedel lindra, påpekar Penttilä.

– I sådana fall kan det till exempel minska på den lokala inflammationen, säger han.

Produkten är inte skadlig

Karri Penttilä betonar att myndigheten inte i nuläget kan kräva att tillverkaren Orion ändrar namnet på sin produkt, eller att den dras tillbaka från marknaden, när den i tiderna har fått tillstånd att säljas, och den inte kan anses vara farlig.

– Om produkten skulle vara skadlig så skulle läget vara ett annat. Då kunde vi kräva att tillverkaren drar bort produkten från marknaden, säger han.

Samma problematik gäller enligt myndigheten också det liknande läkemedlet Ampikyy som tillverkas av företaget Vitabalans.

Helsingforsbon Kokki tycker att det inte är rätt av Orion att kalla sitt läkemedel för Kyypakkaus och att det är lite ansvarslöst av läkemedelsföretaget.

– Man borde ha något annat namn på det. Det där är nog ändå så rakt på sak att om något heter Kyypakkaus så tänker ju var och en att det är enkom för det här, och borde hjälpa.

Kokki menar att läkemedlet kan leda till farliga situationer – att ormbitna till exempel inte beger sig till vården så snabbt.

– Om man tar en sådan och tror att det hjälper så kan det ju förstås vara farligt, om man litar på att man får hjälp av en sådan här medicin, som då egentligen inte verkar alls.

kyykäärme
Bildtext Hur mycket gift en huggorm sprutar in när den biter varierar. Unga huggormar sprutar oftast in mer.
Bild: Pentti Palmu / Yle

Paula Rytilä som är medicinsk direktör på företaget Orion, som tillverkar Kyypakkaus, påpekar ändå att man gör det tydligt att det gäller att söka läkarvård.

– Det ska endast användas som första hjälpen vid behandling av ormbett. På bipacksedeln inne i produkten betonar vi tydligt att patienten alltid bör söka läkarvård efter ett ormbett.

Den nuvarande bipacksedeln är från år 2017 och där står också att hydrokortison "dämpar kroppens reaktioner". Att det inte nödvändigtvis har så stor betydelse i samband med ormbett blir inte tydligt.

Kyypakkaus-bipacksedeln.
Bildtext Bipacksedeln ser ut så här.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

I namnet hänvisar ni till huggorm och det tycker läkemedelsmyndigheten att är vilseledande i och med att produkten inte hjälper mot ormbett. Hur ser ni på det?

– Vi är inte medvetna om att produktens namn skulle ha orsakat några problem gällande säkerheten kring användningen av Kyypakkaus.

Orion hänvisar också till att läkemedelsmyndigheten faktiskt har godkänt produkten.

I övrigt får vi ganska samma svar på flera olika frågor, och en del förblir oklart – bland annat varför man väljer att kalla produkten Kyypakkaus trots att den inte är en effektiv behandling efter ormbett.

Men i vår förra intervju på det här temat för sju år sedan sade Orions dåvarande marknadsföringschef Jarmo Seppälä så här:

– Det är lättare för konsumenterna att förstå det nuvarande namnet än namnet på till exempel ett aktivt ämne. Enligt mig gör vi konsumenterna en tjänst genom att hålla kvar namnet.

Seppälä nämnde också:

– På 80-talet försökte man göra det så lätt som möjligt för konsumenterna att förstå vilken slags produkt det handlar om. Då var det ännu ovanligt att receptfria läkemedel namngavs enligt deras aktiva ämne.

Kyypakkaus fick sitt försäljningstillstånd år 1987.

Hur gick det då för Helsingforsbon Heidi Kokki som troligen blev ormbiten? Hon verkar ha kommit ganska lindrigt undan.

Om det faktiskt var en orm som bet henne så sprutade den uppenbarligen inte in gift alls, eller bara lite gift.

Uppskattningsvis 30–50 procent av alla huggormsbett tros vara så kallade "torra bett" där ormen har bitit utan att spruta in något gift.

– Som symptomen var så hade jag nog närmast lite värk och så svällde foten upp. Och nu efteråt är den lite blå och röd därtill. Jag har inte haft några andra symptom.

Hon påpekar att det ändå kan ta ännu några dagar innan eventuella tilläggssymptom visar sig.

Läkemedelsmyndigheten Fimea uppmanar de som är missnöjda med namnet Kyypakkaus eller Ampikyy att vända sig till tillverkarna.

Konkurrens- och konsumentverket vill också gärna höra av konsumenter gällande marknadsföringen av kortisonpreparat mot ormbett, för att få en uppfattning om huruvida det är så att många upplever att den är problematisk.

I så fall är det något konsumentmyndigheten kan komma att prioritera och ta ställning till.

Om ormbett

En ormbiten person ska röra sig så lite som möjligt och absolut inte springa.

Om ett barn blir ormbitet ska man genast ringa 112. Ett ormbitet barn ska inte gå själv, utan bäras till bil, båt, ambulans eller helikopter.

Sätt dig helst inte vid ratten om du själv har blivit ormbiten.

Försök inte suga ut giftet och ta inte smärtstillande medicin.

Alla ormbitna personer ska undersökas av läkare.

På sjukhuset kan personalen beroende på hur symptomen utvecklas ge vätska och vid behov ormserum.

Diskussion om artikeln