Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Medeltidsmarknaden i Åbo ordnas virtuellt i år – "Fler kan delta eftersom det är online och man kan nå en större publik"

Från 2020
Publikträngsel under medeltida marknaden i Åbo.
Bildtext Medeltidsmarknaden hålls inte på Gamla Stortorget i år, utan flyttas till nätet. Bilden är från marknaden år 2018.
Bild: Yle/ Nora Engström

På grund av coronaepidemin blir det ingen medeltidsmarknad på Gamla Stortorget eller i Domkyrkoparken, utan evenemanget ordnas i stället virtuellt 25–28.6.2020.

På programmet för årets virtuella medeltidsmarknad står bland annat bandade föreläsningar och inspelade teaterstycken och musik.

Anna-Stina Hägglund, doktorand i nordisk historia vid Åbo Akademi, ska hålla en av föreläsningarna. Hon tror att ett virtuellt evenemang kan locka en större publik än tidigare.

Hägglund blev bekant med Medeltidsmarknaden för tio år sedan. Hon blev genast intresserad av Medeltidsmarknadens koncept och tycker att det är härlig stämning när människor samlas på Gamla Stortorget.

– Först var jag besökare och sedan 2016 har jag i egenskap av forskare blivit inbjuden till att föreläsa på marknaden, säger Hägglund.

Föreläsning om pestepidemin i Nådendal

Att på förhand banda en föreläsning som ska läggas ut på nätet kändes ovant.

– Man har ju inte publiken framför sig och kan inte se hur de reagerar. Det kändes lite märkligt, men jag hoppas att det blev bra ändå, säger Hägglund.

Temat för årets föreläsningsserie är pestepidemier under medeltiden.

– Min föreläsning handlar om pesten i Nådendal i slutet av 1400-talet och början av 1500-talet, säger Hägglund.

En kvinna med axellångt ljusbrunt hår, vit långärmad tröja och svarta byxor står på en kullerstensgata.
Bildtext Anna-Stina Hägglund ska föreläsa om pestepidemin i det medeltida Nådendal.
Bild: Maria Lammassaari/Yle

I sin föreläsning berättar Hägglund bland annat om hur Nådendals kloster hanterade pestepidemin.

Enligt Hägglund är pestepidemin på medeltiden i Nådendal väldokumenterad jämfört med till exempel pesten i Åbo, som man bara har några korta notiser om.

Medeltida Åbo var en handelsstad som fick utstå pest och plundring

Medeltiden har alltid intresserat Hägglund.

– Medeltiden fascinerar mig eftersom den är så avlägsen, men man kan ändå komma nära de personer som levde då genom att läsa dokument från den tiden. Allt får man förstås inte alltid veta, men det är spännande att ta fram kunskap om hur det var då.

Man brukar tala om den mörka medeltiden, med våldsamheter och krig i Europa. Hurdant var Åboland på den tiden?

– Åbo var en handelsstad med kontakter till andra handelsstäder via Hanseförbundet och de tyska köpmännen, så Åbo som stad var väldigt mångkulturell, säger Hägglund.

Folk står i en samling under medeltida marknaden i Åbo.
Bildtext Så här såg det ut på Medeltidsmarknaden år 2018.
Bild: Yle/ Nora Engström

Samtidigt var slutet av 1400-talet också en turbulent tid i Åbo. Enligt Hägglund var det flera krigshärar som drog fram genom Åbotrakten till följd av de så kallade unionskrigen som skedde under Kalmarunionens upplösning.

Åbotrakten blev plundrad i slutet av 1490-talet medan Nådendals kloster undgick plundringen genom att betala en lösensumma.

– Det här skedde samtidigt med pestepidemierna, så det var ganska hårda tider i Åbotrakten.

Diskussion om artikeln