Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Kreativa raseborgare sätter staden på kartan: “Lugnet här är en motvikt till allt det galna som händer i världen”

Från 2020
Fem personer som sitter bredvid varandra och skrattar.
Bildtext Det kreativa teamet bakom stadens marknadsföring i sommar är alla bosatta i Raseborg och vill nu visa upp sin ort. På bild från vänster Nooah Riijärvi, Anni Pöyhtäri, Martina Österberg, Elin Sundström, Nina Rantala.
Bild: Ellen Forsström / Yle

Lokala förmågor drar åt samma håll för att Raseborg som besöksmål ska nå ut till den stora massan. Raseborgs stads turismtjänster vill ha nya synvinklar på hur man presenterar orten.

Det är ett stort arbete att sätta Raseborg på kartan, därför har staden i sommar anlitat ett kreativt team för att nå ut till nya målgrupper.

Turistsekreterare Martina Österberg vid Raseborgs stads turismtjänster har länge drömt om att jobba så här.

tre kvinnor som läser en karta.
Bildtext Skattkartan ersätter de gamla broschyrerna som tidigare gavs ut årligen. Det här är ett medvetet, miljövänligt val säger Martina Österberg. På bilden från vänster, företagare Nina Rantala, grafisk designer Anni Pöyhtäri och turistsekreterare Martina Österberg.
Bild: Ellen Forsström / Yle

Raseborgs bästa bitar får synlighet

Raseborgs stad jobbar som bäst på en större helhet. Den innefattar en skattkarta, nio stycken videor som visar olika stadsdelar och byar i Raseborg, samt ett nytt samarbetskoncept på Instagram.

Turistsekreteraren Martina Österberg förklarar att hon vill plocka ut Raseborgs guldkorn.

- Vi vill förmedla en fin känsla med vår karta, den ska visa Raseborgs pärlor för besökare.

Man vill ta fasta på stämningen i Raseborg

Den unga företagaren och filmmakaren Nooah Riijärvi ska i sommar tillsammans med sin assistent Elin Sundström filma videor för Raseborgs stad.

- Om vi lyckas fånga känslan i Raseborg så tror jag vi har något unikt i våra händer, förklarar Nooah Riijärvi.

En ung man i vit skjorta som står med armarna i kors.
Bildtext Nooah Riijörvi har studerat i Schweiz där han har inriktat sig på filmmaking, det vill säga att skapa filmer. I dagsläge bor han i Ekenäs och är företagare.
Bild: Ellen Forsström / Yle

Nooah Riijärvi har stora visioner för videoklippen. Han tycker att Raseborgs lugn och ro är en perfekt motvikt till allt som händer i världen.

- Det finns mycket galet som händer i vår värld just nu. Med min video vill jag förmedla att man kan komma till Raseborg och uppleva allt det vackra som finns i vår omgivning, säger Nooah Riijärvi.

Instagram är mer än bara bilder

Företagaren Nina Rantala har tagit över både stadens och Visit Raseborgs Instagramkonton över sommaren. Hon tycker att ett lyckat inlägg inte bara består av en vacker bild.

- Man ska alltid erbjuda något mer åt följarna, en berättelse, säger Nina Rantala.

- Vi har redan märkt att människor frågar mer och sparar våra inlägg mer när det finns en berättelse bakom bilden, tillägger Rantala.

Diskussion om artikeln