Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tribunalen i Haag väcker åtal mot Kosovos president Thaçi för krigsbrott

Från 2020
Hashim Thaci kliar sig på pannan.
Bildtext Hashim Thaçi ledde separatiststyrkan KLA under Kosovokriget i slutet av 1990-talet.
Bild: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Kosovos president Hashim Thaçi och oppositionsledaren Kadri Veseli ingår båda i en skara som tribunalens åklagare anser vara delaktiga i bland annat tortyr och nästan 100 mord. Krigsbrotten ska ha ägt rum under Kosovokriget 1998-1999.

Sammanlagt handlar det om Thaçi, Veseli och åtta andra tidigare separatistkrigare som åklagaren väcker åtal mot för krigsbrott och brott mot mänskligheten.

Enligt åklagaren har de tio varit inblandade i försvinnanden, förföljelser, tortyr och knappt 100 mord. Brotten ska ha ägt rum under Kosovokriget 1998-1999 och offren ska ha varit kosovoalbaner, serber, romer samt politiska motståndare.

Åtalet är ett resultat av en lång utredning och det reflekterar SPO:s (Special Prosecutor's Office) övertygelse för att alla åtalspunkter kan föras i bevis utom all tvivel, skriver åklagarämbetet i ett pressmeddelande.

Kosovotribunalen har varit verksam sedan 2015 och har hört hundratals vittnen.

Åklagaren beskyller också den åtalade presidenten Thaçi och oppositionsledaren Veseli för att ha försökt underminera tribunalens arbete och på så sätt slippa hamna inför domstol.

En domare ska nu ta ställning till åtalet för att avgöra om en rättegång inleds mot Thaçi, Veseli och de åtta övriga personerna.

Källor: AP, AFP, Reuters