Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bayer betalar över 10 miljarder dollar för att sätta punkt för Roundup-stämningar

Från 2020
Bayers fabrik.
Bild: EPA/HAYOUNG JEON

Den tyska kemikaliekoncernen Bayer har gått med på en förlikning som ska sätta punkt för ett enormt antal rättegångar mot bolaget. Bayer betalar över tio miljarder dollar för att undvika fler rättegångar.

Stämningarna har plågat Bayer och drivit ned koncernens aktiekurs i flera år, alltsedan tyskarna köpte amerikanska Monsanto år 2016.

I och med affären övergick bland annat ogräsmedlet Roundup i Bayers ägo. Tusentals människor hävdar att deras lymfomcancer har orsakats av glyfosat, som finns i Roundup, och stämt tillverkaren, som i och med bolagsaffären i dag är Bayer.

Monsanto, alltså indirekt Bayer, har redan dömts att betala stora skadestånd på grund av Roundup, och i vissa fall rentav miljardbelopp, men på onsdag meddelade bolaget att man kommit överens om en förlikning med en stor grupp kärande.

Bayer uppger att de nått samförstånd med 75 procent av 125 000 personer i USA som antingen redan lämnat in en stämningsansökan eller har för avsikt att göra det.

Enligt bolaget ska en summa på mellan 8,8 och 9,6 miljarder dollar betalas ut för att förlika redan pågående rättsprocesser, medan 1,25 miljarder dollar ska öronmärkas för eventuella framtida stämningar.

Bayer har upprepade gånger hävdat att Roundup är säkert och ett nödvändigt medel för jordbrukare. Bolaget tänker fortsätta sälja medlet och har inte för avsikt att lägga till en varning om cancer på förpackningen, uppger Bayers talesperson.

Många länder har ändå infört strängare regler mot produkter innehållande glyfosat, och till exempel EU har bestämt att medel med glyfosat ska sluta säljas i slutet av 2022.

Källor: AFP, Reuters, Yle

Diskussion om artikeln