Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump och Duda möttes - Duda fick beröm inför det polska presidentvalet och ett halvt löfte om soldater

Från 2020
Uppdaterad 25.06.2020 08:09.
Polens president Andrzej Duda under en solig presskonferens i Vita husets rosenträdgård tillsmmans med president Donald Trump.
Bildtext Polens president Andrzej Duda under en solig presskonferens i Vita husets rosenträdgård tillsmmans med president Donald Trump.

Polens president Andrzej Duda blev den förste utländske ledaren som fick besöka USA:s president Donald Trump i Vita huset, sen coronapandemin bröt ut. Bara några dagar före det polska presidentvalet fick Duda ett halvt löfte om att fler amerikanska soldater stationeras i Polen.

På söndag hålls presidentval i Polen och tidpunkten för Dudas statsbesök i USA har fått en del kritik både bland polska och amerikanska oppositionspolitiker. Trumps inbjudan ses som ett direkt stöd till Dudas återval.

Nationalkonservativa Duda har blivit en av Trumps absoluta favoriter bland de utländska ledarna. De två har mötts på tumanhand åtminstone fem gånger, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Den polska ledningen och det styrande högernationalistiska Lag och Rättvisa-partiet har fått hård kritik av EU, men beröm av Trump-administrationen.

Ser framemot att underteckna avtal om försvarssamarbete

Under onsdagens presskonferens i Vita husets rosenträdgård sade Trump att han ser framemot att underteckna ett avtal om försvarssamarbete med Polen, samtidigt som han passade på att kritisera andra Nato-länder.

- Polen köpte nyligen 32 splitternya, toppmoderna F35-jaktplan, de bästa i världen. Och Polen är ett av bara åtta Nato-länder. De andra, en del av dem, har inte presterat så bra vad gäller det de borde betala Nato. Polen är ett av bara åtta som betalat vad de borde, sade Trump.

Kostnaden för de amerikanska jaktplanen är inte en helt okontroversiell fråga i Polen, men däremot var amerikanska truppförflyttningar ett bättre samtalsämne ur Dudas perspektiv.

Polens president Andrzej Duda fick en hel del beröm av president Trump under presskonferensen i Vita husets rosenträdgård.
Bildtext Polens president Andrzej Duda fick en hel del beröm av president Trump under presskonferensen i Vita husets rosenträdgård.

Precis som flera gånger tidigare fick Tyskland speciellt hård kritik av Trump för att landet inte når upp till Natos målsättning att lägga minst två procent av sin BNP på försvaret.

Trump har meddelat att han tänker minska den amerikanska truppnärvaron i Tyskland med omkring 10 000 soldater. Under onsdagens presskonferens sade han att en del av dem "sannolikt" kommer att flyttas till Polen.

Tyskland fick sig en känga - igen

Då en reporter frågade Trump vilken signal det ger till Ryssland, så svarade Trump att det är en stark signal till Ryssland.

- Men jag tror att det som är en ännu starkare signal till Ryssland är att Tyskland betalar Ryssland miljarder dollar för inköp av rysk energi via gasledningen. Och jag säger, vad handlar det där om? Ni betalar miljarder dollar till Ryssland och så förväntas vi försvara er mot Ryssland, sade Trump.

Trump har många gånger tidigare kritiserat satsningen på den ryska gasledningen Nord Stream 2.

Enligt uppgifter i polska medier kan USA komma att placera 2 000 amerikanska soldater i Polen, 1 000 fler än vad man kom överens om i fjol somras. Men under onsdagens presskonferens nämnde Trump inga antal eller konkreta detaljer om de här planerna.

De två ledarna talade också om ett fördjupat samarbete inom energisektorn. Det finns, bland annat, planer på att USA ska bidra till bygget av ett kärnkraftverk i Polen.

Källor: Reuters, AFP, Yle