Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Utomhusbadet i Solf öppnar inte i sommar – Korsholms kommun vill hitta en långsiktig lösning

Från 2020
En övergiven simbassäng.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Korsholms kommun kommer inte att lägga de vatten- och avloppsrör som behövs för att badet ska kunna öppna. I stället ska man nu föra diskussioner med föreningar som vill sköta driften i framtiden.

Badets framtid ledde till en lång diskussion på samhällsbyggnadsnämndens möte på onsdag kväll och beslutet blev att man ska utreda om det finns någon eller några privata aktörer som skulle kunna sköta driften av badet.

Som det är nu sköter kommunen och Folkhälsan driften tillsammans, men nu vill kommunen minska sitt engagemang.

Behövs vatten och avlopp

För att utomhusbassängen ska kunna öppna krävs bland annat att de vattenrör som har tagits bort i samband med byggandet av Solf skola läggs tillbaka.

- För att få igång verksamheten behöver man göra nya anslutningar för vatten och avlopp. Kommunen hittar ingen som kan lova att det är gjort innan den 15 eller 20 juli. Men det går ju inte heller att ha simverksamhet om man inte har vatten och avlopp, säger nämndens ordförande Kenth Nedergård (SFP).

Det ena alternativet under nämndens möte var att hitta en lösning som fungerar i sommar och att man får igång verksamheten så fort som möjligt tillsammans med Folkhälsan och lokala talkokrafter.

Hitta långsiktig lösning

Under mötet fördes ett förslag fram att man inte skulle öppna badet i sommar utan försöka hitta en långsiktig lösning och öppna badet nästa sommar.

- Efter en lång diskussion röstade vi och resultatet blev att att vi inte gör något i år utan siktar på nästa sommar. Nu ska diskussioner föras för att se vilken roll kommunen ska ha och vem kan samarbeta med kommunen kring driften eller finns det någon som kan ta över driften helt.

Nedergård säger att beslutet känns snopet eftersom han stödde förslaget om att öppna badet i sommar.

- Det är klart att det skulle ha blivit sent att öppna först i slutet av juli och skulle det ha varit värt pengarna, men skolan använder ju badet under hösten och också från andra byar kommer man till Solf för att simma. Men man var inte intresserade av att hitta en snabb lösning utan nu ska det diskuteras och sen ska man försöka hitta en lösning som fungerar på lång sikt.

Enligt Nedergård skulle det inte ha varit bortkastade pengar att sätta vattenledningarna och avloppsrören i skick redan i sommar eftersom de enligt honom ändå måste göras.

- Det som blev klart under mötet var att för att kommunen ska satsa pengar i det här så måste man hitta någon som vill driva det här i fortsättningen.

Diskussion om artikeln