Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Migrän med aura ökar risken för hjärtproblem

Från 2020
En ung kvinna med fingrarna mot tinningarna.
Bildtext Migrän är vanligare bland kvinnor än bland män. Omkring 15 procent av alla kvinnor lider av migrän, jämfört med 5 procent av männen.
Bild: Mostphotos

Kvinnor som lider av migrän med aura löper större risk för att insjukna i hjärt- och kärlsjukdomar än andra, visar färsk amerikansk forskning som publicerats i det amerikanska läkarförbundets tidning JAMA, och som läkartidskriften Duodecim citerar.

Migrän med aura är en ungefär lika stor riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar som högt blodtryck eller förhöjda kolesterolvärden.

I forskningen deltog 28 000 kvinnor och deras hälsotillstånd följdes med under 22 år. Under de 22 åren drabbades nästan 1 700 av kvinnorna en hjärtinfarkt eller en stroke, eller avled i hjärt- och kärlsjukdomar.

Fem procent av kvinnorna som deltog i forskningen led av migrän med aura och risken för att de insjuknade i hjärt- och kärlsjukdom var klart högre än för friska eller kvinnor som har migrän utan aura. Under ett år insjuknade i genomsnitt 33 av 10 000 kvinnor med auramigrän, jämfört med 21 av 10 000 friska kvinnor.

Orsaken till sambandet oklar

Den här forskningen för fram att migrän med aura är en högre risk för att insjukna i hjärt- och kärlsjukdomar än till exempel fetma, höga triglyceridhalter eller lågt HDL-kolesterol. Auramigrän var ändå en lägre risk än till exempel rökning eller diabetes.

Forskningen pekar ändå inte fram vad sambandet beror på. Tidigare forskning har pekat på problem med blodådrornas inre skikt och på olika inflammatoriska tillstånd.

Ungefär 15 procent av alla kvinnor och 5 procent av alla män lider av migrän. De som har migrän med aura får olika symptom redan före huvudvärksfasen, till exempel synstörningar som sicksackmönster eller synfältsbortfall, domningar i armar eller ben och yrsel.

Ungefär 15 procent av migränpatienterna har migrän med aura.

Diskussion om artikeln