Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Vichtis föreslår: Börja med persontrafik på Hangö-Hyvingebanan

Från 2020
Rälsbussen vid Ekenäs tågstation.
Bildtext I dag finns det persontrafik på Hangö-Hyvingebanan endast mellan Hangö och Karis. Bilden från Ekenäs station.
Bild: Yle/Minna Almark

I framtiden kunde det vara möjligt att ta tåget från Lojo till Vichtis och vidare till Hyvinge, och varför inte från Karis till Lojo. Vichtis kommun föreslår rälsbusstrafik på Hangö-Hyvingebanan i samband med att banan elektrifieras.

Längsmed järnvägen finns stadscentrum och tätorter, som gör att det kunde finnas tillräckligt mycket passagerare för att trafiken ska vara lönsam, motiverar Vichtis i ett utlåtande till Trafikledsverket.

Exempelvis mellan Lojo och Vichtis pendlar många på grund av jobb och studier, och de skulle ha nytta av tågtrafik, tillägger kommunen Vichtis.

Reserveringar för persontrafik

Kommunfullmäktige i Vichtis har nu i juni gjort reserveringar för persontrafik på Hangö-Hyvingebanan i sin strategiska generalplan.

I dag finns persontrafik på banan enbart mellan Hangö och Karis.

Planeringen fortsätter för Hangö-Hyvingebanans elektrifiering. I fjol blev det klart att regeringen förbinder sig till att elektrifiera Hangö-Hyvingebanan.

Alla kommuner vid banan får nu komma med synpunkter till Trafikledsverket om bland annat vägar och korsningar som berörs och om trafiksäkerheten.

Också Vichtis vill bli av med stockhögar i centrum

Vichtis kommun önskar bli av med stockhögarna i Nummela, som är kommunens centrum. Det är alltså på samma sätt som i Raseborg, där staden vill att stockhanteringsterminalen flyttas bort från Karis centrum.

Vichtis anser inte att det är en fungerande lösning med en sådan verksamhet mitt i kommuncentrumet. Bland annat leder den till tung trafik i centrum.

Tidningen Länsi-Uusimaa var först med nyheten.

Diskussion om artikeln