Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hur ska Finland förhålla sig till smittläget i grannländerna Sverige och Ryssland? Se direktsänd intervju med inrikesministern

Från 2020
Uppdaterad 25.06.2020 13:05.
Inrikesminister Maria Ohisalo besöker gränsbevakningsstationen i Kuhmo vid ryska gränsen - Spela upp på Arenan

Coronaläget har förbättrats i Finland de senaste veckorna men i två av våra grannländer är situationen en annan. Inrikesminister Maria Ohisalo har lovat kommentera smittläget i Ryssland och Sverige i en direktsänd intervju på Arenan klockan 13.05.

Trots en viss ljusning med färre smittade betecknas läget i Ryssland fortfarande som allvarligt. Samma gäller vår västra granne Sverige som har höga dödssiffror och fortfarande många coronafall.

Den totala dödssiffran var i går uppe i 5 209 i Sverige. Antalet smittade ligger närmare 63 000. En liten ljusning är att färre covid-19-patienter får intensivvård i Sverige just nu.

Många Schengen-länder planerar lätta på sina reserestriktioner för in- och utresa och ett kriterium för när lättnader kan införas är att förekomsten av coronasmitta måste understiga en viss nivå för att ett land ska anses tryggt. I nuläget bör antalet smittade vara färre än 8 per 100 000 invånare.

Vid en presskonferens tidigare i veckan konstaterade inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) att man kommer att utreda enskilda lösningar i förhållande till vissa länder, möjligen till Sverige.

I morgon deltar Ohisalo i en videokonferens med sina nordiska kolleger om gränstrafiken mellan våra länder.

Diskussion om artikeln