Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborg och Hangö gör nytt försök att få hjälpa sina arbetssökande själva - ansöker om att få delta i statens försök igen

Från 2020
Uppdaterad 30.06.2020 10:42.
krattor och arbetskläder på verkstad för arbetslösa
Bildtext Ifall städerna får vara med, inleds sysselsättningsförsöket i mars 2021 och avslutas i juni 2023.
Bild: Yle/Mira Bäck

Raseborg och Hangö ser en ny chans att få delta i Arbets- och näringsministeriets sysselsättningsförsök. Ministeriet ger kommuner en ny möjlighet att komma med i försöket och säger att man den här gången söker kommuner av olika storlek och också tvåspråkiga kommuner.

Staten hoppas med sysselsättningsförsöket förbättra de arbetssökandes läge genom att flytta över ansvar till kommunerna. Tanken är helt enkelt att effektivera processen så att arbetssökande snabbare hittar arbete eller utbildning.

Individuella möten med tips

Ministeriets försök går ut på att kommunerna genast kontaktar dem som söker arbete, hjälper dem att snabbt börja leta efter jobb och ordnar individuella möten där man tipsar och hjälper de arbetssökande.

Just nu sköts de arbetssökandes ärenden av den statliga TE-byrån, vars kontor i Ekenäs har hand om Hangö, Ingå och Raseborg. Kontoret är öppet vardagar mellan klockan 9–12 och klockan 13–16.

Städerna fick nej - men protesterade

Raseborg och Hangö ansökte tillsammans om att få vara med i november i fjol, men ministeriet beslutade att inte ta med dem i försöket. Hangö och Raseborg protesterade mot att de inte fick vara med och lyfte bland annat fram att vissa kommuner har fått delta i försöket flera gånger.

Nu har ministeriet utlyst en ny kompletterade ansökan eftersom ansökningstiden var kort förra gången. Kommunerna ser därför åter en chans att få vara med. Samma regler gäller för den kompletterande ansökningen.

Ministeriet lyfter ändå fram att man nu försöker få med kommuner av olika storlek och även tvåspråkiga kommuner.

Stadsstyrelserna i Hangö och Raseborg har beslutat att skicka in en gemensam, ny ansökan. Ifall städerna får vara med, inleds sysselsättningsförsöket i mars 2021 och avslutas i juni 2023.

Artikeln uppdaterades 30.6.2020 klockan 10.40 med korrekta öppettider för TE-byrån i Ekenäs.