Norrena & Frantz: Lyssna, byt samtalsämne, säg ifrån och smit - så här tacklar du en gnällspik på bästa sätt!
De flesta av oss har minst en gnällspik i vår närhet.
Kollegan som ständigt är missnöjd på allt från ledarskap till kulspetspennor. Släktingen som tycker att allt var bättre förr. Partnern som knarrar så konstant att du knappt hör fågelsången.
Men varför gnäller människor egentligen?
- Vi gnäller när vi är missnöjda med någonting men upplever att vi inte riktigt kan göra någonting åt saken. Hjärnan tolkar sedan gnället som “aha vad bra, nu gör jag ju någonting” och i stunden får det oss att må bättre.
Det förklarar författaren och psykologen Liria Ortiz, som skrivit boken Konsten att gnälla : stoppa gnäll - hos andra och dig själv.
Gnäller man tillsammans uppstår dessutom en känsla av gemenskap. Och det är ju en positiv sak, menar Ortiz, men bara på kort sikt.
Att gnälla på småsaker är någonting som följt med mig hemifrån, mina föräldrar är gnällspikar. För mig är gnället ett sätt att försöka kallprata. Men jag har insett att gnäll påverkar andra på ett negativt sätt och ger en dålig bild av mig.
En gång gnällspik, inte alltid gnällspik. 30
Ökad uppmärksamhet - mera gnäll
Visst är det tröttsamt när andras pessimistiska attityd gör att man själv dras ner i mörkret. Men hur ska hantera en gnällig person? Är det bara att säga ifrån?
Liria Ortiz menar att nyckelordet är uppmärksamhet.
- Ju mera uppmärksamhet du ger gnällaren, desto mera kommer hen att gnälla. Men det kan ju också hända att gnällaren inte mår speciellt bra, och då får man ta det stegvis.
Liria Ortiz metod att bemöta en gnällspik
- Ge personen fem minuters vänlighet. Lyssna men ställ inga följdfrågor.
- Byt samtalsämne, avled uppmärksamheten. Säg till exempel “Jo, så är det, men hör du, har du lyssnat på den här podden?”
- Om inte detta fungerar, säg “Jag förstår att det här är en sak som bekymrar dig, men vet du, nu vill jag inte prata mera om det.”
- Fungerade inte det heller? Gå därifrån. Säg “Nu måste jag göra någonting annat.”
Jag blir extra hurtig och positiv när jag träffar en gnällspik. Men jag märker att det inte att det leder nånstans, dessa gnällspikar vill nog inte ha mina peppiga lösningar på sina problem utan bara klaga av sig. Därför försöker jag bryta mitt beteende.
Miss Sunshine, 44
Den som är medveten om den är gnällig gör klokt i att stanna upp och reflektera en stund.
- Om du gnäller mycket på din partner eller chef - försök sätta fingret på vad det egentligen är du är missnöjd med, föreslår Liria Ortiz.
- När du kommit på det kan du ta ställning till om det är något du inte kan göra någonting åt eller börja kämpa för förändring.
Det kan ju rent av hända att du inte är enbart gnällig utan deprimerad, och i så fall är det bra att söka proffshjälp.
Jo, det är hemskt, brukar jag svara och så raskt gå vidare. Ger man gnällspiken rum så slår gnället rot och då blir det jobbigare att hantera både gnället och spiken, precis som med ogräs.
Tant, 53
Konstruktivt gnäll
Allt gnäll är ju inte per definition dåligt. Till exempel nämner Liria Ortiz att gnäll i sällskap kan leda till att man inser vad problemet egentligen är.
Först efter att man ventilerat sitt missnöje en stund ser man vad som egentligen skaver.
Och jo, ibland är det ju helt enkelt väldigt skönt att gnälla av sig en stund. Men då kan det löna sig att sätta en gräns för gnället.
- Jag och en väninna insåg att ju äldre vi blir, desto gnälligare har vi blivit. Så när vi träffas gnäller vi numera i femton minuter om allt som irriterar oss. Sen är det klart och så pratar vi om någonting annat, berättar Liria Ortiz.
Hör mera om ämnet i veckans avsnitt av Relationspodden Norrena & Frantz!