Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyska staten räddar Lufthansa med miljardpaket – stor majoritet av aktieägarna röstade för paketet

Från 2020
Uppdaterad 25.06.2020 19:38.
Lufthansa
Bildtext En stor del av Lufthansas flygplatsflotta har stått på marken under coronaepidemin.
Bild: AFP / Lehtikuva

Flygbolaget Lufthansa kommer att få ett räddningspaket på nio miljarder euro av den tyska staten. Det blev klart när också EU-kommissionen gav planerna sin välsignelse. På torsdag kväll röstade även Lufthansas bolagsstämma för paketet.

En överväldigande majoritet ställde sig bakom paketet vid torsdagens bolagsstämma. Hela 98 procent av de närvarande röstade för förslaget, som krävde en majoritet på två tredjedelar.

I och med stödpaketet blir den tyska staten ägare av 20 procent av bolagets aktier och får två platser i styrelsen.

Utöver det innehåller paketet några svidande villkor som stämt flera Lufthansaägare till eftertanke. Bland annat får Lufthansa inte betala någon vinstutdelning till sina ägare till dess det statliga stödet är återbetalat, inte heller får Lufthansa göra några företagsköp.

Bolaget förbinder sig också till att avstå från viktiga landningstider ("slottar") till konkurrenter på flygplatserna i Frankfurt och München.

Vd:n Spohr vädjade till aktieägarna

Lufthansas vd Carsten Spohr varnade inför bolagsstämman att företaget riskerar gå i konkurs om aktieägarna tackar nej till räddningspaketet.

38 procent av rösterna i bolaget hade anmält sig till stämman, som ordnades över videokonferens.

Räddningsoperationen fick vind i seglen då Lufthansas största ägare, Heinz Hermann Thiele med 15,5 procent av aktierna, ändrade åsikt i fråga om paketet. Allt som kunde rädda bolaget undan konkurs är bra, anser han nu.

Tyska staten storägare igen

Stödpaketet gör att den tyska staten åter blir storägare i Lufthansa. Paketet innebär sex miljarder euro i kapital och tre miljarder euro i statsgarantier för lån.

Också Tysklands finansminister, Olaf Scholz, har uppmanat aktieägarna att godkänna arrangemanget, trots att tyska statens insteg innebär en mindre pott för de övriga ägarna.

Också arbetstagarsidan är med på noterna. Lufthansa och kabinpersonalens förbund, UFO, har enats om ett sparpaket på 500 miljoner euro. Det omfattar arbetstidsförkortningar, pensioneringar och oavlönade semestrar.

Uppdaterad 25.6.2020 19.36: tillägg om att bolagsstämman röstade för paketet.

Diskussion om artikeln