Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jenny Fransson får strängast möjliga straff för dopningsbrottet – brottarens ombud kritisk: "Det är ren slöhet"

Från 2020
Uppdaterad 25.06.2020 20:07.
Brottaren Jenny Fransson håller i motståndarens huvud.
Bildtext Jenny Fransson.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Den svenska brottaren Jenny Fransson får tuffaste möjliga straff. 32-åringen stängs av i fyra år efter att ha testat positivt för den anabola steroiden metyltestosteron i februari. Svenskans ombud Mats Larsson berättar att man tänker överklaga.

Det var i början av februari som den svenska brottarstjärnan Jenny Fransson åkte fast för dopning. Den mångfaldige mästerskapsmedaljören testade positivt för den anabola steroiden metyltestosteron.

Först skyllde Fransson på sabotage och trodde att det förbjudna preparatet kunnat komma via hennes vattenflaska. Men flaskan gick inte att testa och senare tog Fransson hjälp av fysikern Mats Larsson, som tidigare fått en styrkelyftare frikänd.

Nu har domen kommit. Fransson stängs av i fyra år – det strängaste straffet en idrottare som stängs av för första gången kan få, berättar bland annat Expressen.

Larsson, som fungerar som den 32-årige brottarens ombud, hade en teori om att det skett ett fel vid mätningen vid dopinglaboratoriet på Huddinge sjukhus, där det positiva provet gjordes. Han är inte överraskad över domen.

– Det gick väl som jag hade befarat. Jag hade inga större förhoppningar om att Dopingnämnden skulle orka sätta sig in i det jag skrivit och det har de uppenbarligen inte gjort, för det diskuteras inte överhuvudtaget i beslutet, säger han till tidningen.

Mats Larsson pekar mot sitt huvud.
Bildtext Mats Larsson.
Bild: EPA-EFE/Hanna Franzen

Kommer att överklaga

Enligt Larsson kommer man att överklaga domen. Fysikern hävdar att det kan vara en orsak bakom det stränga straffet.

– Det är ren slöhet. Jag skulle gissa att de resonerar ungefär så här: ”Vi orkar inte sätta oss in i det här, så vi låter Riksidrottsnämnden ta det i stället”. De fattar ju att vi kommer att överklaga.

Svenska brottningsförbundets pressansvarige och sportchef, Zakarias Tallroth, beskriver domen som en "extrem motgång" för SVT.

– Ett väntat besked med tanke på det vi visste kring händelseförloppet och att det inte framkommit några bevis som kan rentvå henne, vilket är vad som behövs för en friande dom, tycker Tallroth.

Diskussion om artikeln