Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Warelius-priset till Vivi-Ann Sjögren och Esko Valtaoja

Från 2020
Vivi-Ann Sjögren och Esko Valtaoja.
Bildtext Vivi-Ann Sjögren t.v och Esko Valtaoja t.h tilldelas Warelius-priset år 2020.
Bild: Jussi Nygren, Kira Schroeder / Outhouse Media

Finlands fackliterära författare har utsett vinnarna för Warelius-priset år 2020. Denna gång gick priset till Vivi-Ann Sjögren och Esko Valtaoja.

Warelius-priset delas årligen ut av föreningen och ges till en facklitterär författare med långvarig verksamhet eller till en författare som har haft en betydande inflytande på facklitteraturen i Finland.

Priset har delats ut årligen ända sedan 1985. Bland annat Merete Mazzarella och Peter von Bagh har tidigare mottagit priset år 2017 respektive 2013.

"Vivi-Ann Sjögren varvar recept med historier"

Föreningen anser att Vivi-Ann Sjögren har gjort sig förtjänt av priset bland annat på grund av de många kokböcker hon skrivit.

– Sjögrens uppfattning om matkulturen är väldigt mångsidig och också internationell. Hon varvar recept med historier om människor hon mött under sina resor, skriver föreningen i ett pressmeddelande.

Enligt föreningen hamnar Sjögrens böcker någonstans mellan reseguider, memoarer och kokböcker.

Förutom kokböcker har Sjögren också skrivit läroböcker, bland annat om det spanska språket.

Sjögrens mest kända verk är bland annat: Kocken, Andalusiens grova salt, Morgon och afton i Sahara och Vivi-Anns kök.

– Vivi-Ann Sjögren är en mångsidig författare som kombinerar olika genrer och hennes verk ger ett mervärde till den finländska kulturen, skriver föreningen

"Esko Valtaoja lyckas förklara vetenskapens svåraste ämnen för en bred publik"

Professor emeritus och Filosofie doktor Esko Valtaoja har länge jobbat på Åbo universitet som professor i astronomi, han har också skrivit en mängd böcker som behandlar naturvetenskap.

– Rymdfysik är ett tungt ämne och undersöker frågor om rymden som vetenskapen inte alltid har definitiva svar på. Valtaoja skriver ändå om ämnet på ett flytande sätt så att läsaren förstår och samtidigt inspireras.

Valtaoja har också diskuterat filosofiska ämnen under sin karriär och har skrivit böcker om religion tillsammans med Tammerfors tidigare biskop Juha Pihkala.

– Valtaoja har under sin karriär gjort en betydande insats för samhället då han lyckats förklara vetenskapens svåraste ämnen för en bred publik, skriver föreningen.

Valtaojas mest kända verk är bland annat: Hemma i världsrymden, Kaiken käsikirja: Mitä jokaisen tulisi tietää (Handboken om allt: Vad var och en borde veta) och Nurkkaan ajettu Jumala? (Gud inträngd i ett hörn?).

Diskussion om artikeln