Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksdagen tillåter inte att riksåklagaren väcker åtal mot Juha Mäenpää - Rösterna föll 121 mot 54

Från 2020
Uppdaterad 26.06.2020 15:10.
Programmet är inte längre tillgängligt

Riksdagen går inte med på att häva den sannfinländska riksdagsledamoten Juha Mäenpääs åtalsimmunitet. Det betyder att riksåklagaren inte kan väcka åtal mot honom för hets mot folkgrupp. Se här hur alla röstade.

Rösterna i riksdagen föll 121 mot 54. 24 ledamöter var frånvarande. För att häva Mäenpääs åtalsimmunitet skulle det ha krävts fem sjättedelars majoritet, eller 146 av de närvarandes röster.

Mäenpää misstänks för hets mot folkgrupp efter ett uttalande i riksdagen 2019. Under en riksdagsdebatt jämförde Mäenpää asylsökande med invasiva växter och djur, och polisen ansåg att det fanns skäl att misstänka honom för hets mot folkgrupp.

– Det här var ett väntat beslut och det är positivt. Det har varit en lång process som känts som en hetsjakt, sa Mäenpää till Yle strax efter omröstningen.

Mäenpää anser inte att han gjort sig skyldig till brott, men säger ändå att han lärt sig någonting av processen.

– Jag tänker nog också i fortsättningen säga vad jag tycker, men ska vara försiktigare med orden så att ingen åsiktspolis avsiktligt misstolkar mig, säger Mäenpää.

– Det här har varit en skam för den finländska parlamentarismen. Bra att det fanns tillräkligt med människor i salen för att sätta stopp för den här skamliga farsen, kommenterade Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho.

Talmannen: Vi röstade om yttrandefriheten

Riksdagens talman Anu Vehviläinen (C) kommenterade vid middagstid riksdagens beslut. Hon sade att hon högaktar beslutet.

- Här röstade man inte om huruvida Mäenpääs uttalande var straffbart eller inte, utan om riksdagsledamöternas yttrandefrihet.

Vehviläinen påminde ändå om viktigheten i hur riksdagsledamöterna uttrycker sig.

- I riksdagen måste vi ställa höga etiska krav på oss själva, sade Vehviläinen.

Vehviläinen berättade att hon talat enskilt, i förtroende, med Mäenpää, men hon ville inte yppa vad de diskussionerna handlade om.

- Ni kan säkert gissa vad det samtalet handlade om. Men nu är fallet Mäenpää avslutat, sade hon.

Talman Anu Vehviläinen
Bildtext Talman Anu Vehviläinen
Bild: Lehtikuva

Riksdagen röstade mot grundlagsutskottet

Riksdagens grundlagsutskott ansåg i sitt betänkande att riksdagen bör låta riksåklagaren väcka åtal mot Mäenpää. Utskottet som oftast fattar enhälliga beslut var dock oenigt.

Resultatet av omröstningen var väntat eftersom Sannfinländarna redan på förhand meddelat att de röstar mot grundlagsutskottets betänkande.

Även Kristdemokraternas riksdagsgrupp röstade som helhet mot att låta Mäenpää åtalas, liksom Hjallis Harkimos och Ano Turtiainens enmansgrupper.

Sex centerpartister och fyra samlingspartister röstade nej.

Lindtman: Sannfinländsk politik förhindrade rättsskipning

SDP, Vänsterförbundet, De gröna och SFP stod eniga bakom grundlagsutskottets betänkande.

– Det skulle ha varit bra om misstankarna hade avgjorts juridiskt i domstol och inte politiskt i riksdagen, men nu gick det så här och kanske vi alla har lärt oss någonting, sa Anders Adlercreutz (SFP) till Yle.

Ordföranden för SDP:s riksdagsgrupp Antti Lindtman beskyller Sannfinländarna för att ha förhindrat rättsprocessen av politiska skäl. Han säger att ansvaret för att förhindra hatprat nu faller på riksdagen.

– Sannfinländarnas ordförande meddelande redan innan grundlagsutskottet hört en enda expert att de röstar nej. Nu är det viktigt att vi inte i fortsättningen tillåter hatprat i riksdagen. Riksdagens arbetsordning ger oss nog möjligheter att ingripa, säger Lindtman.

Här kan du se hur ledamöterna röstade.

Diskussion om artikeln