Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Klassisk sommarmusik klingade i hela Borgå: “Det här var ett perfekt litet inslag i sommardagen”

Från 2020
Folk står på ett torg och tittar upp på ett hus där en duo spelar musik på en trappa.
Bildtext En jazzduo underhöll publiken på Rådhustorget i Gamla stan.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Avantis mini-sommarmusikfestival arrangerades runt om i staden under torsdagen, både i förorten och i centrum. Publiken bjöds på bland annat en jazzduo, modernare stycken på violin och en bleckblåstrio.

Avantis mini-sommarfestival fyllde Borgå med klassisk musik - både i förorten och i centrum

4:37

Solen gassar och temperaturen uppnår redan 30 grader fastän klockan bara slagit elva på förmiddagen. En svag sommarbris får hettan att kännas lite behagligare.

Nere vid kaféet vid Hammars strand har en konsert nyss dragit igång. Den här är en del av Kammarorkestern Avantis mini-sommarfestival som under dagen fyller Borgå med klassisk musik på flera ställen.

En bleckblåstrio står och spelar på en uteservering.
Bildtext Bleckblåstrion började dagen med att spela nere vid Hammars strand. Därefter fortsatte de bland annat till Gammelbacka och Vårberga.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Bleckblåstrion har hittat en skuggig plats på terrassen att spela på. Joonas Seppelin som spelar valthorn i trion är taggad inför dagens spelningar.

- Det är lite intressant att spela här. Jag tror också att det blir intressant för publiken att höra klassisk musik på ett sådant här ställe där man inte är van att göra det.

Förutom att spela här ska trion också under dagen spela på Tornstigen i Gammelbacka, vid köpcentret i Vårberga och på Stefan Löfvings gata i Huktis.

- Det är lite annorlunda, men när man spelar så spelar man, man ska inte påverkas så mycket av omgivningen utan man fokuserar på att spela för publiken och det gör man oberoende av var man är.

En man i svart t-skjorta står på en uteservering.
Bildtext Joonas Seppelin hoppas att instrumenten ska hållas i händerna trots hettan.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Att spela i hettan ska gå bra, tror han.

- Det är nog varmt och det blir svettigt, det vet man. Vi måste bara dricka och försöka hitta skugga när det är möjligt.

Privat konsert i Gamla Kaplansgården

Under dagen ordnas mindre pop-up konserter runt om i staden. Musiker uppträder på bland annat Runebergs hem, i fullmäktigesalen i stadshuset och på kaféer i Gamla stan.

På repertoaren finns allt från jazz och tango till barock och nyare musik.

Musik bjuds det på också inne i Gamla Kaplansgården, här framförd på violin. Här får publiken ta del av en alldeles egen privat konster. Endast 1-2 personer får samtidigt gå in och lyssna.

Speciellt är dessutom att deltagarna själva får välja vilket stycke de vill höra mellan tre olika alternativ.

Två kvinnor sitter på varsin stol inne i ett vitmålat rum och ser på en kvinna som spelar violin.
Bildtext Inne i Gamla Kaplansgården får publiken själva välja vilket stycke de vill höra.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

På en bänk i solskenet utanför sitter Karin Westerholm och väntar på sin tur. Hon är här med sin kompis och de är nu på tredje plats i kön.

Efter en stund är det deras tur och Yle Östnyland hakar på. Inne i Kaplansgården är det svalt och man glömmer för en stund bort hettan där ute.

Uppvisningen börjar med att violinisten lägger ut kort runt ett bord. Sedan lägger hon stråken mot strängarna och börjar spela. Efteråt är Westerholm mycket nöjd.

- Det var jätteroligt att se på. Det var ett lekfullt och roligt koncept att få en kort privat konsert. Det sänker tröskeln att ta del av klassisk musik.

En kvinna står framför en vit husvägg.
Bildtext Karin Westerholm var mycket nöjd efter den korta privata konserten.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Westerholm berättar att det var roligt att musikern valt moderna stycken att välja emellan.

- Det här var ett perfekt litet inslag i sommardagen. Vi lät musikern välja stycke. Vi tänkte att om hon har roligt så har vi det själva också.

Att Westerholm råkade komma hit i dag var nästan lite av en slump och tack vare hennes kompis.

- Min kompis vann biljetterna i ett lotteri. Jag hade ingen aning om att det här håller på. Nu när jag vet om det så ska jag se om jag kan ta del av lite fler konserter.

Jazz på Rådhustorget

På Mellangatan i Gamla stan kryllar det av folk. Några vandrar sakta upp längs med gatan, andra sitter i skuggan och svalkar sig. På avstånd hörs låga och dova toner från en kontrabas.

Ytterligare en pop-up konsert har dragit i gång, den här gången på Rådhustorget. Här bjuder en duo på jazz. En grupp människor har samlats kring trapporna, det enda stället på torget som ligger i skuggan just nu.

I hörnet av torget står Monica Rosendahl och lyssnar på musiken med sin man, son och svärdotter.

- Vi har alltid varit med på Avantis sommarfestival, allt sedan de började för över 30 år sedan. I dag har vi kommit hit med båt från skärgården.

En kvinna står framför ett rosa hus och människor sitter bakom henne.
Bildtext Monica Rosendahl är en van besökare på Avantis sommarfestival.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Jazzmusiken faller henne i smaken och att festivalen i år ordnas i mindre skala fungerar bra enligt henne.

- Jag tycker det är jättefint. Det är roligt att de går runt och spelar, det gjorde de också första gången det ordnades. I år är det ju den enda möjligheten, men det här passar bra.

Rosendahl berättar att de inte hann med konserten i Hammars, men att de möjligen besöker någon annan pop-up konsert ännu under eftermiddagen.

- Vi får se. Men det här är redan alldeles bra.

Diskussion om artikeln