Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Eurogruppens blivande ordförande kommer från Luxemburg, Irland eller Spanien – ekonomiminister Nadia Calviño anses ha goda chanser att få jobbet

Från 2020
Bild på de tre kandidaterna.
Bildtext Pierre Gramegna (t.v.), Nadia Calviño och Paschal Donohoe konkurrerar om posten som eurogruppens ordförande.
Bild: AFP / Lehtikuva

Tre finansministrar har anmält intresse att efterträda Portugals tidigare finansminister Mário Centeno som ordförande för eurogruppen. Posten blev ledig då Centeno meddelade om sin avgång som finansminister i början av juni.

De tre kandidaterna för posten är Spaniens ekonomiminister Nadia Calviño, Irlands finansminister Paschal Donohoe och Luxemburgs finansminister Pierre Gramegna.

Socialisten Calviño var den första att formellt meddela om sin kandidatur i förmiddags även om det redan tidigare spekulerats om att hon kommer att ställa upp.

Calviño ses som en stark kandidat på grund av sin bakgrund som ekonom och sin tidigare arbetserfarenhet som tjänsteman vid EU-kommissionen.

Irländaren Donohoe har i sin tur verkat som finansminister sedan 2017. Hans parti Fine Gael hör till EPP som är den största gruppen i Europaparlamentet.

Liberalen Pierre Gramegna har bakgrund som karriärdiplomat och lobbyist. Han ställde upp för uppdraget som eurogruppens ordförande år 2017, men förlorade då mot Mário Centeno efter omröstning.

Eurogruppen är ett informellt organ där ministrar från de 19 euroländerna diskuterar frågor som berör den gemensamma valutan.

En av de stora utmaningarna inom de närmaste åren blir att försöka samordna den ekonomiska politiken inom euroområdet.

Det finns farhågor om att den gemensamma valutans framtid kan vara hotad om man inte lyckas svara mot den ekonomiska utmaning som coronakrisen innebär.

"En stark europeisk ekonomi med euron i kärnan är väsentlig för återhämtningen, tillväxten och skapandet av arbetsplatser i Irland och hela EU," skriver kandidaten Donohoe i ett pressmeddelande.

Eurogruppen väljer nu ordförande vid sitt sammanträde den 9 juli. Ordföranden väljs för 2,5 år i taget.

Diskussion om artikeln