Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nya värmerekord för sommaren i dag – 33,5 grader uppmättes i Satakunta

Från 2020
Barn leker i vattnet vid en badstrand i Nordsjö i Helsingfors den 25 juni 2020.
Bildtext Barn leker i vattnet i Nordsjö i Helsingfors den 25 juni 2020.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Torsdagen bjöd på värmerekord på flera håll i Österbotten och i Satakunta. Juni månad har varit så här varm senast år 1939.

Sommarens värmerekord 33,5 grader slogs på torsdag eftermiddag i Niinisalo i Satakunta. Senast juni månad har varit så här varm var år 1939, enligt Yles meteorolog Matti Huutonen.

I Österbotten uppmättes 32,8 grader i Kronoby, och på övriga håll steg temperaturen över 32 grader åtminstone i Seinäjoki, Karleby, Kauhava, Ylivieska, Alajärvi och i Kouvola i Kymmenedalen.

Sommarens tidigare rekord härstammade från onsdagen, då 30,8 grader uppmättes på samma plats i Niinisalo som på torsdagen.

Ett starkt högtryck söder om Finland har fört med sig väldigt varm luft. Lika varmt väder som tidigare under veckan är ännu att vänta på fredag på ett område som sträcker sig från Österbotten till sydöstra Finland.

– På många håll blir det över 30 grader, och enligt vissa prognoser till och med 33-34 grader, säger meteorologen Huutonen.

Högtrycksområdet drar sig undan under helgen, och det blir lite svalare åtminstone i norra och östra Finland.

Varning för skogsbrand råder i hela landet.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel Kesän lämpöennätyksiä rikottiin tänään – päivän korkein lukema 33,5 astetta mitattiin Satakunnassa Kankaanpään Niinisalossa av Jaana Hevonoja, Pilvi Pitkäranta och Marika Harjumaa.