Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Första fasen av fyra för de nya seniorbostäderna i Dalsbruk

Från 2020
En rollator och en äldre man.
Bildtext Ett nytt seniorboende i Dalsbruk går kanske ett steg vidare efter kvällens kommunstyrelsemöte.
Bild: Mostphotos

För ungefär två år sedan började Kimitoöns kommun förhandla med Yrjö och Hannastiftelsen om ett nytt bostadskomplex i Dalsbruk.

Meningen var att bostäderna skulle byggas på den gamla hälsocentralens tomt nära hamnen. Processen har blivit utdragen av flera orsaker, men nu ser Kimitoöns kommundirektör Anneli Pahta optimistiskt på läget.

- Nu har vi kommit till den första fasen av fyra. Politikerna behöver ge sitt godkännande till planen för att finansiärerna ska kunna komma vidare med det mer konkreta arbetet, säger hon.

Anneli Pahta.
Bildtext Enligt Anneli Pahta behöver Kimitoön nya seniorbostäder för sin åldrande befolkning.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Även om politikerna godkänner planen, är det en lång väg till nya seniorbostäder.

- Vi utreder som bäst vad en rivning av den gamla hälsocentralen kommer att kosta. Jag vet inte exakt hur lång tid det kommer att ta men kanske ett och ett halvt år. Det klarnar så småningom, säger Pahta.

Kommunen ska gå i borgen för investeringen

Yrjö och Hannastiftelsen ansöker om räntestödslån och investeringsunderstöd av ARA - Finansierings- och utvecklingscentralen för boende.

Det är en myndighet som lyder under Miljöministeriet som beviljar understöd, bidrag och borgen för boende och byggande.

Nu, då förarbetet för de nya seniorbostäderna är klart, ska Kimitoöns politiker godkänna eller förkasta själva planen för seniorbostäderna.

Det nya är att ARA i det här fallet kräver en borgen av kommunen, som utgör till 25 procent av investeringsstödet. I det här skedet uppskattar man att beloppet uppgår till cirka en och en halv miljon euro.

Personer skriver på ett papper.
Bildtext Vägen är ännu lång innan de nya seniorbostäderna kan byggas.
Bild: (c) Katya Mikhlin

Då liknande projekt förverkligas i städer brukar de inte behöva gå in som borgenärer och det finns inte ett helt klart svar på varför en liten kommun som Kimitoön nu måste stå som garant för en statlig myndighet.

- I och med att byggnaden ska stå i minst 50 år har jag förstått att man frågar sig om det finns ett behov för sådana här bostäder även då. Trenden är ju att befolkningen på glesbygden krymper. Så jag har förstått att det hänger ihop med att ARA vill få en garanti för att behovet kommer att finnas även i framtiden, säger Pahta.

Seniorbostäderna behövs oberoende hur det blir med vårdreformen

Hela Kimitoöns äldreomsorg ses över som bäst och politikerna verkar vilja satsa på att renovera det befintliga äldreboendet Hannahemmet, samt låta bygga ett nytt vårdkluster i Kimito.

Men inget är ännu helt säkert gällande helhetslösningen och samtidigt lurar vårdreformen runt hörnet. Enligt Anneli Pahta kan och bör seniorbostäderna byggas, oberoende hur det kommer att gå.

- Bostäderna behövs, speciellt på den södra delen av ön. Vad gäller de olika enheterna så tror jag ändå inte att tre enheter är det bästa alternativet med tanke på vårdlandskapen. Det återstår att se vilket alternativ det blir, säger Pahta.

Diskussion om artikeln