Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Google börjar betala vissa medier för nyhetsinnehåll

Från 2020
En mobiltelefon
Bildtext Google har redan länge tvistat med mediebolag om hur it-jätten ska betala för nyhetsinnehåll som syns i sökjättens tjänster.
Bild: Yle/Carolina Husu

It-jätten Google kommer att börja betala för vad bolaget klassar som "högkvalitativt" nyhetsinnehåll. Det här efter år av krav från utgivare. Bolaget har skapat ett nytt licensprogram och ingått nya avtal med lokala och nationella medier i Tyskland, Australien och Brasilien, uppger bolaget i ett blogginlägg.

– Det här programmet hjälper utgivare att få pengar för deras innehåll och främjar olika former av berättande, skriver Googles produktchef Brad Bender i blogginlägget.

Enligt Google förs diskussioner också med utgivare i andra länder och bolaget väntar sig att samarbetet utökas med fler medier inom de närmaste månaderna.

Bland de mediebolag som ingått avtal med Google finns Der Spiegel, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Schwartz Media och A Gazeta.

Tvister i flera år

Flera medier har redan i många år tvistat med Google om hur it-jätten använder sig av medieinnehåll. Google har bland annat anklagats för att inte betala för nyhetsinnehåll som syns i sökjätten. Rättstvister pågår åtminstone i Frankrike och Australien.

Enligt en expert som nyhetsbyrån AFP intervjuat är Googles beslut ändå inte den lösning som medieindustrin hade hoppats på.

– Google har nu nått en viktig filosofisk milstolpe: idén om att betala producenterna för det innehåll de distribuerar. Men Google är fortfarande den som gör upp reglerna i spelet. Google bestämmer vem som får spela, villkoren, och hur mycket som betalas ut, säger professor Gabriel Kahn vid Södra Kaliforniens universitet till AFP.

Källor: CNN, AFP, Googles blogginlägg

Diskussion om artikeln