”Bara att bita i det sura äpplet” säger växthusodlaren Jens Juthström om högsommarvärmen
I flera veckor har vardagen präglats av ovanligt höga temperaturer och solsken utan ände. Vissa kanske tycker att det är skönt men hur är det med de som arbetar i värme redan under mildare somrar?
Växthusodlaren Jens Juthström odlar tomat, gurka och paprika i sina växthus i Molpe. Dagen som intervjun gjordes visade termometern 29 grader i Juthströms tomatväxthus.
Vad tycker du om värmen?
- Det är bara att bita i det sura äpplet och jobba trots värmen men man vänjer nog sig, det är lite ovant ännu då värmen kom så snabbt på, säger Juthström.
Takluckorna som är Juthströms enda sätt att reglera värmen på står vidöppna. Växthusodlaren är ändå inte särskilt rädd för varmare temperaturer.
- Oftast när det blir varmare än 30 grader utomhus, blir det kallare i växthuset då plantorna avdunstar och på så vis kyler luften, säger Juthström.
Grönsaksplantorna mår inte bra ifall det varma vädret håller i sig, då den bästa temperaturen för plantorna är runt 23-24 grader, enligt Juthström.
- De är som oss och börjar må dåligt när det är för varmt, säger han.
Mycket vätska
För att klara av arbetsdagen i sådan här värme gäller det att arbeta på ett effektivt sätt och dricka mycket och konstant. I Juthströms växthus går det mellan tre och fem liter dryck per dag.
Ett annat sätt att klara av värmen är att börja tidigt om morgnarna eller att arbeta nattetid.
- Själv stiger jag upp vid fyratiden, då har jag halva dagen avklarad innan det börjar bli varmt, säger Juthström.
Sommarjobbarna vid Juthströms växthus får också börja när de vill.
- Nog har de ju förstått att ju tidigare de börjar desto lättare är det att jobba när det är varmt, säger han.