Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kolumn: Premier Leagues titelstrid somnar gott – Liverpools mästarjubel är bara slutprodukten av Klopps gedigna hantverk

Från 2020
Virgil van Dijk jublar.
Bildtext Mittbacken Virgil van Dijk har varit en av Liverpools allra viktigaste spelare.
Bild: EPA

Liverpool är säsongens smak, rött är sommarens färg. Jürgen Klopp satte ramarna tidigt och fyllde tavlan med guldstänk. Liverpool är tillbaka, belöningen är de så väl värda.

"Vi sparkar varandra i baken igen nästa säsong."

Jürgen Klopp stängde spelåret 2018/2019 med att referera till ett färskt samtal med Pep Guardiola. Klopp satt på tronen i europeisk klubblagsfotboll och tittade ner på resten.

Han hade Champions League-bucklan och en hel fotbollsklubbs febriga glädjeyra i sin famn. Nöjd och glad, beslutsam och hungrig.

Europas fotbollshärskare hade ju alldeles nyss pratat med sin överman. Liverpool spelade en oerhört fin Premier League-säsong i fjol, men tvingades ändå inse att förbannelsen förblev intakt.

– Vi kunde ha fått priset som mästare i framsteg, sa Klopp efter ligaavslutningen 2019.

Nu får Liverpool fira Titeln.

Efter att ha tittat på när Manchester United rusade förbi i ligatitelstatistiken, Manchester City slog poängrekord och Chelsea blev en mästarmaskin är Liverpool bäst igen.

Ordningen återställd? Åtminstone har det inte funnits många mästare som har varit lika värda den här belöningen.

Satt Liverpool på kartan igen

När Jürgen Klopp kom till Liverpool hösten 2015 var hans första mål att vända tvivlet till förhoppningar. Klubben hade kört fast fullständigt med Brendan Rodgers och flackade med blicken.

Sedan dess har Klopp satt Liverpool på fotbollskartan igen. Två raka Champions League-finaler, Europatiteln och Premier League-titeln är bara slutprodukten av ett gediget hantverk.

– Sedan dag ett har han förändrat allt. Vi har gått i hans fotspår och trott på honom. Den här resan har varit magisk och jag hoppas att vi fortsätter att vara hungriga för mer. Allt det här skulle inte ha varit möjligt utan honom, säger Liverpools kapten Jordan Henderson efter det säkrade ligaguldet.

Den tyske tränaren gillar rock'n'roll-fotboll – och han såg tidigt till att sätta i stöpseln till förstärkarna och vrida upp aggregaten till max. I dagsläget är Liverpools högintensiva fartfotboll beundrad och så gott som ostoppbar.

Trent Alexander-Arnold och Andy Robertson går som pendeltåg på varsin kant, Virgil van Dijk är en dykdalb i mittförsvaret, Mane–Firmino–Salah är fotbollens allra bäst fungerande anfallstrio säsongen 2019/2020.

Så gott som varje värvning har haft ett syfte sedan Klopp anslöt. Han har identifierat förstärkningar som framför allt har farten och fysiken som behövs för att få utväxling på en krävande spelstil.

Resultatet?

Fotbollens mest underhållande anfallsspel ses på Anfield Road i Liverpool.

Viruset blev enda hotet

Det är snudd på komiskt att Liverpool har tagit sig hit med en öronbedövande fotboll och hela världens ögon på sig – och så får ingen vara där när bucklan ska upp mot skyn.

Coronaviruset satte tillfälligt stopp för säsongen och utkristalliserade sig som det enda kvarvarande hotet mot klubbens första ligatitel på trettio år.

Liverpool var tidigt det enda realistiska titelalternativet. Manchester City är i behov en ommöblering i truppen, de övriga storklubbarna är inte på samma nivå just nu.

Med sju omgångar kvar somnar Premier Leagues titelstrid gott. Liverpool är säsongens smak, rött är sommarens färg.

Nu ska Liverpool också avsluta säsongen. Snart vet vi om det också blir ett nytt poängrekord i engelsk ligafotboll.

Säsongen har varit en maktdemonstration, avslutningen blir en defilering. Det vore oerhört okloppskt att lätta på takten nu.

Diskussion om artikeln