Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Dags att tömma skjul och bodar i skärgården på skrot - insamlingsbåten Otto är på väg

Från 2020
Spis och elektronik på skrotinsamling i Åbolands skärgård 2016
Bildtext Nu går det att bli av med sommarstugans gamla spis och alla målburkar som samlats på hög i lidret (Arkivbild).
Bild: Yle/Lotta Sundström

Avfallsbolaget Rosk'n Rolls årliga skrotinsamling i våras sköts upp med följden att många nu har knutarna fulla av till exempel det metallskrot som man hade hoppats bli av med. Ingen panik: Otto-båten är på väg.

Många hann också föra sitt skrot till insamlingsplatserna i tron att insamlingen skulle bli av i normal ordning.

Det satte däremot coronaepidemin krokben för. Insamlingen ställdes in den 29 april på obestämd tid.

Nu kommer avfallsbolaget Rosk’n Roll trots allt med goda nyheter: Insamlingsbåten Otto ska kryssa i den östnyländska skärgården för att samla in avfall från skärgårdsbor och sommargäster.

Främst metallskrot och farligt avfall

Båten tar avgiftsfritt emot farligt avfall, elapparater och metallskrot. Övrigt avfall tas ombord mot en avgift.

Farligt avfall är till exempel spillolja, oljefilter målarfärg, träskyddskemikalier, bekämpningsmedel, lysrör och batterier.

Metallskrot kan till exempel vara takrännor, torra, tomma och öppna målarfärgs- och lösningsmedelskärl, bastuugnar och gräsklippare.

Man kan också hämta blandavfall och impregnerat trä.

Skrotet till bryggan först på rätt dag och rätt tid

Många skärgårdsbor har varit rädda för att de är tvungna att förvara sitt skrot i ytterligare ett år - i synnerhet som det på avfallsbolagets webbplats stått att vårens insamling flyttas till hösten.

Under hösten vistas ju inte sommargästerna längre kvar i skärgården men skrotet skulle däremot ligga kvar till nästa vår.

Nu går det att bli av med skrotet redan i sommar och är man mot förmodan kvar på stugan ännu i höst så blir det kanske en ny chans då.

- Jo, det är möjligt att vårens turné arrangeras i höst i stället, men det är tillsvidare bara ett kanske. Sommarens turné ordnas som normalt. I västra Nyland sköts avfallsinsamlingen med bilar, i östra Nyland med båt, säger Sabina Lindström vid det nyländska avfallsbolaget Rosk’ n Roll.

Vid avfallsbolaget vill man påminna om att inget avfall får lämnas på bryggorna på förhand och att insamlingen flyttas fram med en vecka om det under tiden för insamlingen skulle råka storma.

Insamlingen startar i juli

Insamlingsbåten Otto startar sin bekanta sommarturné från Sibbo måndagen den 6 juli. I Borgå skärgård inleder båten sin insamlingsturné den 20 juli.

Turnén avslutas i Lovisa skärgård den 23 juli.

Var båten lägger till kan du se här

Diskussion om artikeln