Flygplatsen Paris Orly vaknar till liv efter tre månaders vila - flygplanen på marken har krävt ständigt underhåll och fåglar får inte bo i dem

Kommersiella flygningar har småningom kommit i gång, och planen har väckts upp ur sin dvala på marken. Flygplan kan ändå inte bara "dammas av" och dirigeras upp i luften då flygningar blir aktuella igen.
Flygplatsen Paris-Orly återupptog i dag sina flygningar efter att coronapandemin stängt ner flygplatsen för tre månader. En rad försiktighetsåtgärder vidtas nu för passagerarnas del.
- Passagerarna får inte ha följeslagare med sig inne på terminalområdet.
- Passagerarna måste använda ansiktsskydd.
- Desinfektionsmedel finns utplacerat i terminalerna och tecken på golvet markerar de avstånd som resenärer måste hålla till varandra.
- Febern mäts på resenärer i ankomsthallen. De som har en kroppstemperatur som överskrider 38 grader får medicinsk rådgivning, men tvingas inte in i karantän.
Ungefär 74 flygningar är inprickade för dagen. I normala fall är antalet kring 600. Flygplatsen räknar med att ta hand om cirka 8 500 i dag.
Före pandemin rörde sig i medeltal 90 000 resenärer på Paris-Orly dagligen.
De flygplan som under långa tider stått stilla på marken har ändå inte lämnats åt sitt öde - tvärtom.
Komplicerad process då två tredjedelar av världens plan tvingas ner på marken
Då himlen töms på flygplan måste det hittas en plats på marken för dem - och det är inte som att parkera en bil. Det handlar om intrikata och komplexa processer.
Flygbolagen har stått inför stora utmaningar i jakten på rätta platser och omständigheter, rapporterar Bloomberg, och citerar en tekniker som beskriver läget som "logistisk mardröm".
Flygplansparkering är ett pussel som kräver en helt egen koreografi.
Vingspets mot vingspets har flygplanen i flera månader stått parkerade på start- och landningsbanor och lagerområden runt om i världen.
Bland annat avlägsna områden i den australiska vildmarken och ökenområden i USA har fått tjäna som långtidsparkering.
Overksamma plan kräver mycket arbete - allt från upprätthållandet av hydrauliken till att förhindra fåglar att bygga bo i planen
Flygplan måste omhändertas grundligt då de står stilla på marken.
Hydrauliken och flygkontrollsystemen måste skyddas från insektangrepp, fåglar och djur. Fåglar som bygger bon kan förorsaka problem.
Fukten kan bli problematisk - likaså sand och damm
Fukt kan vara skadligt, och delar som kan frätas sönder måste hållas torra och skyddas mot rost.
I vissa områden i Asien är luftfuktigheten kraftig, och många platser hotas dessutom av tyfoner.
Planens olika delar måste också skyddas noga från damm och sand.
Parkerade plan har i allmänhet sina bränsletankar fyllda för att stå stadigt på marken och inte svaja i vinden. Då måste man också försäkra sig om att tankarna sköts om.
Schamponering och rengöring av exteriörer och interiörer
Maskiner, sensorer och batterier måste testas och provköras.
Luftkonditionering och anti-is-system måste hållas i skick.
Planen och hangaren måste oavbrutet städas och tvättas.
Samtidigt har flygbolag nu haft en chans att byta ut slitna interiörer och grundligt schamponera inredningen.
Bromsarna en utmaning
En stor utmaning som parkerade plan för med sig är bromsarna eftersom de snabbt kan tröttna.
Bloomberg citerar Jukka Glader som leder Finnairs markoperationer. Han säger att varje jetplan kräver 10-12 kilar bakom hjulen för att hålla dem i rätt position.
Med den här mängden plan på marken har det gått åt en ansenlig mängd kilar - något som en lokal snickare uppges ha glatt sig över då det regnat in beställningar på träkilar.
Källor: Reuters, Bloomberg