Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Samlingspartiet i Sjundeå satte officiellt punkt för den tidigare splittringen - vill bli större än SFP

Från 2020
Män och kvinnor vid en björk.
Bildtext Så här glada är de enade samlingspartisterna i Sjundeå.
Bild: Samlingspartiet Siuntio - Sjundeå rf

Lämpligt inför kommunalvalet i april 2021 har samlingspartisterna i Sjundeå formellt lämnat gammalt groll bakom sig. De två lokala partiföreningarna har sammanslagits.

I valet vill Samlingspartiet i Sjundeå bli större än Svenska folkpartiet.

Alla samlingspartister i Sjundeå har nu organiserat sig under en förening som heter Samlingspartiet Siuntio – Sjundeå rf. Föreningen höll sitt första möte på torsdagen (25.6).

De två föreningarna Samlingspartiet i Sjundeå och Sjundeå Porkala Samlingsparti slår alltså ihop sig. Båda föreningarna ansåg att möjligheten att påverka blir bättre och administrativt arbete minskar genom att jobba tillsammans.

Personkonflikter ledde till splittring

I och med det här sätter alltså samlingspartisterna i Sjundeå punkt för den tidigare splittringen som började för över tio år sedan på grund av personkonflikter.

Under de här åren pågick också en tämligen laddad fusionsdebatt då Sjundeå övervägde kommunfusion med grannkommunen i norr, Lojo.

Splittringen ledde till att Samlingspartiet fick två lokalföreningar i Sjundeå, en kommun med endast 6 000 invånare.

Redan inför kommunalvalet 2017 hette det att såren hade läkts och partiet ställde upp med bara en lista, i stället för två, som var fallet i valet innan.

Det har med andra ord varit en lång process.

Vill bli störst i Sjundeå

Samlingspartiet har i dag har lika många mandat i Sjundeåfullmäktige som Svenska folkpartiet, men stödet för Samlingspartiet ökade mycket 2017, medan Svenska folkpartiet ungefär höll ställningarna.

Målsättningen är att bli det största partiet i Sjundeå, uppger föreningen. Föreningen uppger att den ska vara starkt tvåspråkig.

Heidi Päivinen är ordförande för den nya föreningen. I styrelsen sitter dessutom Pauliina Sjöholm, Heikki Kaisla, Anna Paasikivi, Jere Jantunen, Marko Linnala, Marko Nygård, Kim Karlsson, Marko Suoknuuti och Maria Koroma-Hintikka.

Diskussion om artikeln