Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Försäljningen av luftvärmepumpar ökar i sommarhettan – företagare: "Går åt som smör i solsken!"

Från 2020
Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö
Bildtext Intresset för luftvärmepumpar ökar kraftigt under både varma och kalla perioder på året.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Under de senaste veckorna har det rått värmebölja i Åboland. I och med det varma vädret har många människor fått upp ögonen för nya sätt att hålla det svalt i hemmen.

Något som har blivit populärt de senaste åren är att låta installera en luftvärmepump, vilket kan ses som en långsiktig lösning, oavsett om du bor i en lägenhet eller villa.

Luftvärmepumpar anses också vara både ett miljövänligt och kostnadseffektivt alternativ.

Sommarhettan överraskar många konsumenter

Under den varma sommaren 2018 sköt efterfrågan på luftvärmepumpar i höjden, vilket ledde till att apparaterna tog slut och leveranstiderna blev mycket långa.

Enligt Jimmy Kronberg, som är vd för ett företag som jobbar med ekologiska energilösningar, krävs framförhållning från kundernas sida ifall man inte vill råka ut för långa väntetider under sommaren.

- Det verkar som om sommarhettan och vinterkylan kommer som en överraskning för många. Då blir det mittiallt bråttom att skaffa värmepump, säger Kronberg.

Här borras en bergvärmebrunn. Jimmy Kronberg från Skärgårdens brunnsborrning berättar att uppdragen bara ökar.
Bildtext Enligt Jimmy Kronberg från Pargas kan det löna sig att skaffa en luftvärmepump före högsäsongen startar för att undvika långa väntetider.
Bild: Yle / Carmela Johansson

"Går åt som smör i solsken!"

Kronberg har just avslutat ett installationsjobb i skärgården när Svenska Yle får tag på honom. Han medger att luftvärmepumpar har god åtgång i sommarhettan.

- De går åt som smör i solsken, kan man säga!

Enligt Kronberg finns det många orsaker till att luftvärmepumpar har blivit trendigt de senaste åren. Främst rör det sig om den relativt låga energiförbrukningen som leder till minskade uppvärmningskostnader.

- Ökad miljömedvetenhet spelar också in, många kunder vill göra nytta för miljön, säger Kronberg.

Bild på en termometer som visar över 40 grader Celsius.
Bildtext Den varma inledningen på sommaren har fått många att längta efter svalka i hemmen.
Bild: EPA

Bättre förberedda än år 2018

Mats Strandell jobbar med försäljning och planering av jordvärme och luftvattenvärme i Kimito. Enligt honom är branschen förberedd på större efterfrågan av värmepumpar efter den varma sommaren för två år sedan.

- Just nu är väntetiderna inte så långa, åtminstone inte hos oss. Värre var det 2018, då intresset sköt i höjden. Då kunde folk få vänta länge på installationen, säger Strandell.

Coronaviruset skapade ösäkerhet inom branschen

Jimmy Kronberg berättar att många större projekt lades på is under våren till följd av coronavirusepidemin. Också kontakten med kunderna minskade, och arbeten inne i småhus och lägenheter blev svårare att utföra.

- Under våren var många rädda för coronaviruset och mötet med kunderna förändrades. Förut skakade man ju alltid hand, men nu blev det mer osäkert, säger Kronberg.

Händer som tvättas med tvål.
Bildtext På grund av smittorisken blev det krångligare att utföra vissa typer av arbete inomhus hos kunder under våren, säger Jimmy Kronberg.
Bild: /All Over Press

Under den senaste tiden har Kronberg märkt av en förändring. Rädslan för att bli smittad tycks ha avtagit under inledningen av sommaren, vilket underlättar arbetet.

- Så länge man använder skyddsutrustning och sunt förnuft så går det nog att utföra de flesta typer av arbete, säger Kronberg.

Luftvärmepumpar ett hett alternativ också på industrisidan

Även inom näringslivet och industrin har värmepumpar blivit något av en trend under de senaste åren.

Juha-Pekka Paavola jobbar på ett Åboföretag som specialiserar sig på effektiva energilösningar för företag.

Enligt Paavola är det prisbilden och miljötänket som lockar många företag att satsa på värmepumpar som ett alternativ till mer traditonella uppvärmningsmetoder så som olja och gas.

- För fem år sedan var det inte många inom företagsvärlden som såg värmepumpar som ett renodlat alternativ, men nu ser situationen annorlunda ut, säger Paavola.

Paavola berättar att efterfrågan stadigt ökar och att väntetiderna därför kan bli långa, upp till åtta veckor.

Diskussion om artikeln