Efter inbrottet lämnades en bukett vita rosor kvar: "Minns inte ett enda liknande fall", säger polisen
Att en inbrottstjuv med avsikt lämnar kvar någonting i bostaden är inget som kriminalkommissarie Matias Björklund vid Helsingforspolisen minns från tidigare. Hos Mia Haglund bröt sig någon in och lämnade kvar en bukett med vita rosor. Det är svårt att se att det skulle ligga i tjuvens intresse att lämna extra spår, säger Björklund.
När Mia Haglund kom hem efter midsommarhelgen märkte hon att allting inte stod rätt till i hennes bostad.
- Det var obehagligt att först inte märka att någon varit inne i bostaden. Saker var på fel ställen och lådorna med smycken var huller om buller. Jag tänkte först att det kanske varit en ekorre i bostaden.
- Men när vi märkte att laptopen var försvunnen och kläder försvunnit insåg vi att någon brutit sig in, säger Haglund, som är känd från lokalpolitiken i Helsingfors där hon sitter i fullmäktige för Vänsterförbundet.
Det var vita rosor som för tankarna till begravning
Det som slutligen fick henne att förstå att någon varit där var en blombukett som var slängd på golvet.
- Det var vita rosor som för tankarna till begravning, säger hon.
Inte ovanligt att tjuven lämnar kvar någonting av misstag
Kriminalkommissarie Matias Björklund vid Helsingforspolisen är utredningsledare i fallet. Han vill inte kommentera den pågående utredningen, men kommenterar allmänt att han inte minns någonting liknande.
- Jag kan inte minnas ett enda fall från de senaste åren där det finns ett syfte med att lämna kvar ett föremål. Det är svårt att se att det ligger i tjuvens intresse att lämna extra spår som tydligt sticker ut, säger Björklund.
Däremot är det enligt honom inte ovanligt att hitta till exempel en mössa eller en handske på platsen. Då handlar det ofta om ett misstag från tjuvens sida.
- I serier med flera inbrott kommer jag ihåg att man hittat egendom i en bostad som har stulits från en annan. Då är det fråga om samma gärningspersoner som brutit sig in i flera bostäder under samma dag. Det är av stort intresse för polisen att man känner igen vilka föremål som inte hör hemma hos en, säger Björklund.
Vred upp dörren genom postluckan
Mia Haglund tror att blombuketten kan ha varit ett sätt för någon att ta sig in i lägenheten.
- Det gör kanske att man inte ser så suspekt ut, utan att man bara är på väg till en bekant med blommor.
Matias Björklund vill inte ta ställning till om blommorna kan vara en avledningsmanöver för att komma in i huset.
Svårt att se att det ligger i tjuvens intresse att lämna extra spår
Tjuven lär ha tagit sig in i lägenheten genom att vrida upp dörren genom postluckan. Därför har Haglund nu skaffat en metallkupa som skyddar låset så att dörren inte kan öppnas på samma sätt igen.
- Polisen känner till metoden, men det är inte den vanligaste. Det kräver hjälpmedel eller en liten hand för att få den inklämd. Det lyckas inte med alla dörrar, säger Björklund.
Omkring 300 till 350 bostadsinbrott årligen
Enligt Björklund har polisen inte fått andra anmälningar om inbrott i samma område, det vill säga Sörnäs i Helsingfors.
I allmänhet anmäls mellan 300 och 350 bostadsinbrott per år i Helsingfors. Enligt Björklund har antalet varit lite lägre i år än normalt.
- Överlag brukar polisen ha bra möjligheter att reda ut ett inbrott. Det är en fördel om det finns övervakningskameror i närheten och ögonvittnen som rört sig på platsen.
