Hoppa till huvudinnehåll

Teknik

Finländsk corona-app satsar på gott dataskydd och kan bli ett viktigt verktyg – ännu oklart hur väl spårningen kommer att fungera

Från 2020
En man i närbild använder en mobiltelefon.
Bildtext Den officiella appen ska testas med påhittade data i augusti och ska finnas tillgänglig för allmänheten i början av september.
Bild: Eleni Paspatis / Yle

Finland lanserar sin corona-spårningsapp i början av september, kort efter att en lag som möjliggör det här har trätt i kraft. Appen ska hjälpa till med att bryta smittkedjor och kommer att fokusera starkt på både dataskydd och datasäkerhet.

På Institutet för hälsa och välfärd bedömer man att åtminstone hälften av finländarna kommer att ladda ned appen, också fastän epidemiläget skulle vara ganska lugnt. Det kan få stor betydelse.

– Bedömningar till exempel vid Oxford-universitetet visar att om 56 procent laddar ned en smittspårningsapp så kan det hjälpa till med att stoppa coronaepidemin i landet, säger projektchef Antto Seppälä.

Han tillägger att också en lägre användningsgrad än så avsevärt skulle kunna hjälpa till med att minska smittspridningen och antalet dödsfall i covid-19.

Den finländska mobilappen är helt frivillig att använda, och gratis, och varnar folk att de kan ha utsatts för coronaviruset, så att de snabbare kan självisolera sig.

Såsom Svenska Yle har rapporterat tidigare följer den trådlöst med, med hjälp av bluetooth-teknik, vilka andra apparater som befinner sig närmare än två meter från din apparat i mer än 15 minuter.

Appen förmedlar inga platsdata eller personuppgifter om dem som har smittats, inte ens till myndigheterna.

Den som får reda på att den har exponerats för coronaviruset kan ändå välja att skicka sina kontaktuppgifter till hälsomyndigheterna, för att de ska kunna ta kontakt.

Det handlar om en decentraliserad lösning som främst sparar data lokalt på användarens apparat.

– Skyddet av den personliga integriteten är central. Vi vill verkligen inte möjliggöra att folk skulle kunna övervakas via appen, säger Seppälä.

Appens källkod kommer antagligen att publiceras öppet och dess säkerhet ska kontrolleras av Cybersäkerhetscentret.

På Institutet för hälsa och välfärd hoppas man att det starka fokuset på både dataskydd och datasäkerhet ska göra att många får förtroende för appen, som ska lanseras för både Apple- och Android-apparater.

Svårt att mäta pålitligt via bluetooth

Däremot är det ännu oklart hur pålitligt den trådlösa bluetooth-tekniken kommer att kunna beräkna avstånden mellan olika apparater.

Det fungerade till exempel inte så bra i samband med ett test som gjordes vid Vasa sjukvårdsdistrikt i våras, påpekar projektchef Antto Seppälä.

– Testappen hade inte integrerats så tätt i Googles och Apples operativsystem, och fick till exempel inte köra bluetooth-spårningen i bakgrunden. Det har däremot den här officiella appen möjlighet till, och då kan vi troligen få bättre resultat, säger han.

Flera experter har ändå påpekat att det tekniskt är utmanande att göra korrekta avståndsmätningar med bluetooth. Till och med en av uppfinnarna bakom den här tekniken har varit skeptiskt inställd.

– Bluetoothtekniken har en räckvidd på mellan 1 och 20 meter. Du kan följa med vilka apparater som har varit inom räckvidden, men det är inte detsamma som avstånd. Det går att uppskatta avståndet, men inte på ett särskilt exakt sätt, säger uppfinnaren Jaap Haartsen till den nederländska IT-tidningen Computable.

Allt från andra människor och fickor till väggar och närheten av flera bluetooth-apparater kan påverka avståndsmätningarna.

Det innebär samtidigt att om det inte finns några hinder alls i vägen så är risken att det kan bli falska träffar – att två apparater kan tro att de är närmare varandra än de faktiskt är, och en person kan få en ogrundad varning om att han eller hon har exponerats för coronaviruset.

Hur telefonen är vänd kan också inverka en hel del på hur stark signal den mottar.

Att mäta i bakgrunden ska ändå inte påverka batteritiden särskilt mycket, påpekar man på Solita – det företag som utvecklar appen.

Det är en annan aktör än de som testade en liknande app vid Vasa centralsjukhus i våras, men man kommer att dra nytta av erfarenheter från det testet, säger Institutet för hälsa och välfärd.

Den officiella appen ska testas med påhittade data i augusti och ska finnas tillgänglig för allmänheten i början av september. Vad den kommer att heta är ännu oklart.

Diskussion om artikeln