Naturmöten: Ta steget från bassängen till att simma i öppet vatten – Eva-Lotta Backman berättar om vilda bad
I hela sitt liv har Eva-Lotta Backman tillbringat mycket tid i och på vatten. I yngre år var tävlingssimning hennes gren och hon är känd som en av landets mest erfarna och kunniga havspaddlare. Nu har hon bitits av den nya flugan att simma utomhus.
– Genom swimrun upplever jag naturen med alla sinnen på ett annat sätt än förr. Jag är verkligen i vattnet och i skogen. Det är helt fantastiskt. Vi simmar från en ö till en annan ö , springer över ön och simmar till följande ö, säger Eva-Lotta Backman med ett leende.
Hennes gren heter swimrun och går ut på att omväxlande löpa och simma utomhus. Genom det nya sättet att röra sig i naturen upplever hon nu den sedan barndomen bekanta terrängen i Noux nationalpark på ett alldeles nytt sätt. För att ta sig upp ur en sjö kravlar hon ibland på alla fyra och närvaron i naturen är påtaglig.
– Man använder nog alla sinnen, både känner, doftar och smakar. Ibland kryper vi upp ur vattnet, väldigt nära naturen och ser alla fiskar som simmar i vattnet, beskriver Eva-Lotta.
– Det här är ett äventyr som alltid fortsätter. Alla sjöar är lite olika , nu springer jag längs stigar där jag vandrat i barndomen, och lär känna sjöarna på ett helt nytt sätt, fortsätter Eva-Lotta.
Tävlingsgrenarna swimrun och öppet vatten-simning
Swimrun är en tävlingsform med några år på nacken. Tävlingen ÖtillÖ i Stockholms skärgård betraktas som ett inofficiellt världsmästerskap i grenen. Den arrangerades första gången år 2006. Längden på sträckorna kan variera stort och det finns något för envar. Gemensamt är att det är en partävling där man som lag både löper och simmar.
– Sprintsträckorna är cirka 10 km och så finns det olika längder upp till riktigt långa tävlingar. Världsmästerskapet ÖtillÖ är 75 km långt, säger Eva-Lotta
Den andra grenen som ökat i popularitet är distanssimning utomhus i hav och sjöar.
– Öppet vatten-simning handlar om att motionssimma distans i öppet vatten. I Helsingfors kan man simma runt mindre öar och då kan sträckorna vara 1-2 km. Det största evenemanget där man simmar runt Drumsö är 10 km, berättar Eva-Lotta.
Njutsimning i naturen
Men allting går inte ut på att prestera. På senare år har det blivit riktigt trendigt med begreppet wild swimming. För oss nordbor är det här inget nytt, vi har alltid vetat att man kan simma i hav och sjöar.
– I wild swimming finns ingen prestation inblandad utan det handlar om att kunna njuta av naturen. Att simma ut och simma tillbaka i egen takt. Men det är mera än att doppa sig, även om tävlingsmomentet eller prestationen inte finns med i wild swimming, förklarar Eva-Lotta Backman.
I praktiken kan det handla om att simma njutningsfullt i egen takt och samtidigt ta del av den omgivande naturen, både känslan av vattnet som element men även himlen, sjögräs och strandklipporna.
– Vi har ju alltid simmat utomhus, det är inget nytt men nu har designen av våtdräkter utvecklats så mycket att det möjliggör mycket mera. Våtdräkterna hjälper med flytförmågan och så värmer dom, konstaterar Eva-Lotta om utrustningen som även förlänger utesimningssäsongen rejält på våra breddgrader.
Var kan jag simma?
För den som vill börja simma utomhus i södra Finland rekommenderar Eva-Lotta att söka sig till nationalparker, eftersom man då vet att det är lovligt att röra sig där. Att kombinera löpning eller promenad med simning kan vara ett alldeles nytt sätt att uppleva en bekant omgivning.
– Nationalparkerna är jättelämpliga. Noux nationalpark är helt suverän, där finns en massa små sjöar omgivna av mängder av stigar.
– Meiko sjö i Kyrkslätt är också helt fantastisk, den sjön har en massa små vikar som man lätt kan simma över och sedan fortsätta löpa längs stigen som går runt hela sjön.
– I Sibbo storskog finns också några sjöar och i Kopparnäs i Ingå finns det små öar man kan simma ut till.
Att börja i en bekant terräng kan även underlätta orienteringen. Det är inte det lättaste att navigera simmande.
– Det svåraste är lokalkännedom. Det är svårt att ha med sig karta och kompass eller telefon när man simmar och löper, du måste utgå från att allting blir vått.
– Gör det enkelt, ta först en eller två sjöar och utvidga ditt område när lokalkännedomen blir bättre, tipsar Eva-Lotta.
Kom ihåg säkerheten
Oavsett om du vill njutsimma eller prestera gäller det att ta vissa saker i beaktande för att på ett tryggt sätt komma igång med simning utomhus. Eva-Lotta Backman är medlem i Finlands sim- och livräddningsförbunds säkerhetsutskott och betonar säkerheten.
– Man måste känna sin egen styrka, det finns alltid risker med simning utomhus i öppet vatten. Hypotermi är en riskfaktor och jag rekommenderar att alltid simma längs ständerna, inte rakt ut. Meddela var du tänker simma och simma aldrig ensam, det är de viktigaste principerna, säger hon.
– Simmar du distans i havet är det också viktigt att du syns, de flesta har en simmössa med färg. För att öka säkerheten kan du också ha en luftboj, en ponton, som man sätter fast i ett bälte som flyter en meter bakom dig. Och blir man trött kan man också vila vid den.
Säsongen i Finland är från maj till september eller så länge vattentemperaturen ligger över 10 grader.
– Jag har själv en förstahjälpsförpackning och en hypotermifilt under min våtdräkt. Vi löper i skogen och man kan snubbla och slå sig. Om jag blivit omplåstrad, men väntar på hjälp för att ta mig därifrån, kommer kylan snabbt. Då är en hypotermifilt bra att ha, konstaterar Eva-Lotta Backman.

Naturmöte med Eva-Lotta Backman: Från bassängsim till vilda bad
I serien Naturmöten möter vi personer med en stark relation till naturen. De delar med sig av tips och berättar om vad naturen betyder för dem. Redaktör för serien är Ilse Klockars.
Eva-Lottas tips på var du kan simma:
Meiko, Kyrkslätt
Sibbo storskog
Porkkala, Kyrkslätt
Kopparnäs, Ingå
Noux, Esbo