Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Färre utländska gäster på campingarna i sommar: ”Det är nittionio procent inhemska kunder”

Från 2020
Man i rutig skjorta ler mot kameran. I bakgrunden syns husvagnar.
Bildtext Tuomas Luukkonen är nöjd med sommaren så här långt.
Bild: Jakob Lillas / Yle

De utländska campinggästerna lyser med sin frånvaro i år. En av orsakerna är vårens reserestriktioner. Däremot har den inhemska turismen fått ett uppsving när fler finländare väljer att semestra inom landet.

På Top Camping i Vasa är ruljansen i full gång. Husbilar och husvagnar rullar in i en strid ström. Campingområdets chef Tuomas Luukkonen säger att sommaren så här långt har varit över förväntan när det gäller antalet kunder.

– Det har börjat bra. Vi hade väntat att det kommer mindre folk, men vädret har varit bra och man kan märka att det inhemska resandet har ökat redan nu.

Under midsommaren var trafiken till campingområdet särskilt livlig. Luukkonen berättar att de flesta besökare kommer från närområdet, men även folk längre ifrån hittar till Vasa.

Husvagnar på ett campingområde.
Bildtext Vädret har varit gynnsamt för campingarna i sommar.
Bild: Jakob Lillas / Yle

När semestertiderna drar igång på allvar räknar han med att de långväga gästernas andel ska öka. Något som däremot saknats hittills i år är gäster från utlandet.

– Det är nittionio procent inhemska kunder, säger Luukkonen.

I synnerhet kunder från Sverige har varit viktiga för Top Camping. Som det ser ut nu kan det hända att de uteblir helt.

Hittills i sommar har bortfallet kompenserats genom att antalet finländska kunder har ökat.

– Vi hoppas att det fortsätter på samma sätt, säger Luukkonen.

Fler reser inom landet

På väg ner mot stranden träffar vi Katri och Marko Lopakka från Uleåborg. De är på husvagnssemester tillsammans med Katris tre brorsdöttrar. Midsommaren spenderade de på campingområdet i Tuuri, och nu gör de en avstickare till Vasa innan de styr kosan hemåt mot Uleåborg.

Paret hade egentligen planerat in en utlandsresa i augusti. När de blev tvungna att avboka den valde de att resa i Finland i stället, något de inte är ensamma om.

– Man märker att finländarna reser mycket inom landet nu, säger Marko.

En familj på väg till stranden.
Bildtext Katri och Marko Lopakka med brorsdöttrarna Jonna, Minja och Ella.
Bild: Jakob Lillas / Yle

I takt med att reserestriktionerna hävdes har människor småningom börjat röra på sig mer. Marko berättar att känslan av otrygghet som fanns i början av coronaepidemin gick över när människor började tröttna på att leva isolerat. Någon oro över att resa upplever de inte.

– Inte så länge man sköter om handhygienen och har sunt bondförnuft, säger Marko.

Lokala besökare ny trend

Även i Åminne stugby i Malax märker man att de utländska gästerna är färre i år. När coronavirusepidemin bröt ut i mars försvann en stor del av sommarens bokningar.

– De senaste veckorna har det som tur är börjat liva upp sig igen, säger Stina Pinola, som driver stugbyn tillsammans med systern Anna.

Två leende kvinnor står framför en blomplantering på en terrass.
Bildtext Stina och Anna Pinola driver Åminne stugby i Malax.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Liksom på många andra håll saknar man gästerna från Sverige. Av de utländska besökarna har svenskarna vanligen utgjort den största delen.

Enligt Pinola har man hittills inte kunnat se någon ökning i antalet inhemska gäster. En ny trend är dock att människor från närområdet tar sig ut till stugbyn.

– Vi har till och med haft folk från byn som vill campa en natt eller två, säger Pinola.

Bland dem som inte har haft en så lång väg till Åminne finns Malaxbon Nina Jacobsson. Hon har kommit ut tillsammans med sina barn Olivia och Viktor för en minisemester i deras husbil.

– Vi vill stöda lokala företagare. Det är fint här i Åminne och på lagom avstånd med små barn, man behöver inte köra så långt.

En kvinna med två barn sitter på en uteservering.
Bildtext Nina Jacobsson är på husbilssemester med barnen Viktor och Olivia.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Inställda evenemang påverkar

Förutom reserestriktionerna påverkas campingarna också av att flera stora evenemang inte blir av i sommar. Bland dessa finns juniorfotbollsturneringen Kokkola Cup. På campingområdet i Karleby har turneringen varit bland de livligare tidpunkterna på året.

– Det är förstås tråkigt, men juli är ändå en rätt hektisk månad när det gäller övernattningar. Det är klart att Kokkola Cup påverkar, men bokningskalendern står inte tom på grund av det, säger campingföretagaren Erkki Ahtiainen.

Husvagnsstolpe på ett campingområde.
Bildtext Juli är en hektisk månad på många campingområden.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Enligt Ahtiainen har man under juni månad haft liknande besökarsiffror som i fjol. Även här är gästerna i huvudsak finländare.

– Vi har haft någon enstaka från utlandet. Hittills i sommar har vi rätt långt klarat oss på finska.

Sommartid står utlänningar i vanliga fall för ett par tusen övernattningar, eller omkring tio procent.

– Vi hoppas att det kompenseras med inhemska gäster i stället, säger Ahtiainen.