Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Årets snöfattiga vinter har inte förstört bärskörden – kan bli många lingon och hjortron att plocka i år

Från 2020
Mustikan kukkia.
Bildtext Blåbär som blommar. Blomningen ger en indikation på hur skörden kommer att se ut.
Bild: Antti Laakso / Yle

Trots den exceptionella vintern bådar det gott för bärskörden. Vintern var nästan snöfri i söder, vilket vanligtvis gör att bärskörden är mindre.

– Av de vilda bären är blåbär mest känsliga för frost. De drabbas av frostskador om den snöfria marken fryser till tio grader. De här skadorna är oftast lokala och förstör högst 50 procent av skotten ovanpå jorden, säger specialforskare Rainer Peltola vid Naturresursinstitutet till nyhetsbyrån STT.

Enligt Peltola klarar sig blåbären bra efter enskilda snöfria vintrar. Det här för att 80 procent av växten är i jorden.

– Återkommande vintrar utan snö och snöskador på grund av dem kan börja försvaga kommande blåbärsskördar.

Möjligtvis större skörd än tidigare år

Naturresursinstitutet uppskattar att skörden kommer att vara ungefär som vanligt. Blomningen visar att det kan bli en riklig skörd av lingon i år och till och med en väldigt riklig skörd av hjortron.

– Lingon klarar frosten bättre än blåbär. Hjortron får nya skott varje år, så de påverkas inte direkt av vädret föregående vinter, säger Peltola.

Speciellt i Egentliga Finland och Östra Nyland ser man riklig blomning. Om man tittar på årets blomning ser skörden bättre ut än tidigare år, enligt Peltola. Men man kan inte helt förutspå kommande skörd baserat på hur mycket det blommar.

Under de kommande veckorna får man se hur det blir.

– Värmen och torkan i början av sommaren påverkar hur pollineringen lyckas. Värmen underlättar för pollination, men torkan kan påverka storleken på bären, säger Peltola.