Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Historiska lotteriresultatet i NHL – slutspelslag snuvade bottendykarna på förstavalet i draften: ”Kan inte tycka synd om oss själva”

Från 2020
Alexis Lafrenière.
Bildtext Alexis Lafrenière väntas gå som etta.
Bild: CTK Photo/Pavel Paprskar/All Over Press

”Lag E” kommer att välja först i NHL-draften 2020. Det står klart efter att ligan lottade ut förstavalen under natten till lördag finsk tid. Det innebär att det är ett slutspelslag som väljer först. Ligans i särklass sämsta lag Detroit Red Wings förlorade stort.

Kaotiskt, verkar den spontana reaktionen vara efter nattens draftlotteri.

Efter många om och men valde NHL att arrangera lotteriet i två omgångar. Den första gick av stapeln i natt. Där deltog alla lag som inte tog sig till det utvidgade slutspelet samt åtta alternativ som representerar lagen som ännu kommer att falla ut.

Dessa hade en 2,5 procents chans att få förstavalet. För ”Lag E” gick det vägen. Det är laget med den lägsta procenten genom tiderna att vinna förstavalet i draften, rapporterar ESPN.

Det innebär i praktiken att det är något av lagen som deltar i den första omgången av slutspelet – Pittsburgh, Montreal, Carolina, New York Rangers och Islanders, Florida, Toronto, Columbus, Edmonton, Chicago, Nashville, Arizona, Vancouver, Minnesota, Calgary eller Winnipeg – som väljer först.

Samtliga lag som åker ut i den första omgången kommer att ha 12,5 procents chans att få förstavalet då den andra omgången av lotteriet arrangeras efter slutspelet.

Ottawa hade lite bättre tur än Detroit

Sett till oddsen inför lotteriet hade Ottawa, med två tidiga val i draften, största chans att vinna förstavalet. Men Senators-fansen fick nöja sig med tredje- och femtevalet. Los Angeles Kings vann andravalet.

Detroit Red Wings, som gjorde den sämsta säsongen sett till poängsnittet sedan ligan tog i bruk lönetaket, väljer som fyra.

Steve Yzerman.
Bildtext Steve Yzerman.
Bild: Icon Sportswire / All Over Press

– Jag är inte överraskad, säger Detroits GM Steve Yzerman efteråt enligt bland andra The Athletic.

– Men vi kommer att få en fantastiskt lovande spelare. Hur bra han blir kan bara tiden utvisa. Vi kan inte sitta här och tycka synd om oss själva. Systemet är sådant som det är och det är lika för alla lag. Kanske vi har turen på vår sida, fortsätter han.

Har de europeiska spelarna en fördel?

Anton Lundell är det blåvita toppnamnet i draften i år. HIFK-centern förväntas gå ungefär som tionde man.

Före honom i rankningen hittas några andra europeiska namn som tyska Tim Stützle och svenska duon Alexander Holt och Lucas Raymond.

Anton Lundell.
Bildtext Anton Lundell.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Frågar man Steve Yzerman har européerna ett annat utgångsläge i draften eftersom ligorna i Europa väntas kunna köra i gång som normalt i höst – innan draften arrangeras.

– Så som det ser ut nu kan de amerikanska spelarna eventuellt inte spela i höst. Det kan göra saker och ting mycket mer komplicerade, säger Yzerman.

Draftvalen som lottades ut natten till lördag:

1. Slutspelslag
2. Los Angeles Kings
3. Ottawa Senators (från San Jose Sharks)
4. Detroit Red Wings
5. Ottawa Senators
6. Anaheim Ducks
7. New Jersey Devils
8. Buffalo Sabres

Diskussion om artikeln