Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Jag drack vodka varje dag tills jag slocknade” – en av världens bästa fotbollsspelare gick från självmordstankar till karriärens höjdpunkt i Helsingfors

Från 2020
Uppdaterad 27.06.2020 09:56.
Kelly Smith i farten mot Laura Österberg Kalmari.
Bildtext Kelly Smith i farten mot Laura Österberg Kalmari under EM 2009.
Bild: Vesa-Matti Väärä / EPA-EFE / All Over Press

Efter att ha kämpat med depression och alkoholism blev Kelly Smith Englands stora hjälte i dam-EM 2009. Ännu fem år tidigare var hennes liv en röra. Jag drack ensam hemma eller i smyg hos mina kompisar, berättar Smith.

Det engelska landslagets och New Jersey Wildcats stjärna Kelly Smiths liv var kaotiskt hösten 2004. Hennes pappa hade hämtat hem henne från USA, där Smiths alkoholberoende hade spårat ur.

Då tänkte hon inte ens på fotbollen. Det trots att hemma-EM hägrade redan nästa sommar. Tanken var att Smith skulle vara Englands stora stjärna i turneringen.

Mentalt var Smith slut. Hon visste inte om hon hade krafterna kvar för att återhämta sig från ytterligare en skada. Det som Smith inte ännu hade insett var att det inte är skadan – utan alkoholismen – hon borde vinna över.

Kelly Smith.
Bildtext Kelly Smith.
Bild: imago sportfotodienst/All Over Press

Fem år senare möter England Ryssland på Tölö fotbollsstadion. Publiken häpnar. De har nyss bevittnat ett av alla tiders EM-mål.

Kelly Smith vinner boll i mitten av planen. Hon läser situationen snabbt och avfyrar skottet. Den ryska målvakten är på tok för långt ute – och bollen flyger in förbi henne. Målet räcker till för att säkra tre poäng för England.

I det skedet visste ingen annan än den närmaste kretsen om problemen Smith hade tampats med. Några månader efter turneringen ger Smith en intervju för tidningen Daily Mail där hon för första gången offentligt medger att hon är en alkoholist.

Det blir plötsligt klart att stjärnan hade druckit till och med dagligen och under de mörkaste stunderna till och med övervägt att begå självmord. Det som krävdes för Smith att inse problemet var ett förnedrande övertramp framför ögonen på landslagstränarna.

Alla tiders engelska damspelare

För Kelly Smith har sagan ett gott slut. Så går det ändå inte alltid och det är just därför som Smith valde att berätta om sina problem. Hon vet att många tampas med alkoholism och hoppas att hennes exempel kan hjälpa andra.

Smith berättar öppet om depressionen och alkoholismen i sin biografi Footballer: My Story som kom ut 2012.

Då spelade hon fortfarande. Och gjorde det i flera år till. Karriären tog slut först 2017 och Smith hade då noterats för 46 mål på 117 matcher i landslagsdressen. Enligt tidningen The Guardians rankning är hon den åttonde bästa damspelaren i världen någonsin.

Men vägen dit var allt annat än lätt. Då den talangfulla spelaren tog klivet in till den engelska damligan höll serien ännu på att ta sina första steg. Uppskattningen var obefintlig och Smith fattade snabbt beslutet att vägen till världseliten måste gå igenom USA.

Kelly Smith.
Bildtext Kelly Smith i farten för landslaget.
Bild: imago/Pro Shots/All Over Press

Sejouren i USA kantades ändå av tunga skadeproblem. Inför säsongen 2001 gick hon över till Philadelphia Charge, som spelade i den nya proffsligan WUSA. Under sina tre år i Philadelphia åkte Smith på två allvarliga knäskador och kunde endast spela en full säsong.

WUSA lade ner verksamheten efter säsongen 2003. Då gick Smith över till New Jersey Wildcats som spelade i W-league – och bröt benet. Hon missade igen merparten av säsongen.

Efter att hon återvände klarade hon ändå av att hålla hög nivå. På åtta matcher noterades hon för lika många mål och dessutom passade hon fram ytterligare sex fullträffar.

Men skadehelvetet hade lämnat sin prägel på Smith. Utanför planen hade hon hamnat i en ond spiral.

Började dricka i universitetet

Då Smith flyttade till USA var hon bara 19 år gammal. Hon började studera vid Seton Hall University och spelade för deras lag Pirates. Men den blyga tonåringen drabbades snabbt av hemlängtan. Det var inte lätt att hitta nya kompisar. I stället började hon dricka.

Trots problemen kunde hon visa framfötterna på planen. I laget fick hon också många vänner. Men då hon började dra på sig skador isolerades hon också från resten av laget. Hon fick inte delta i lagets träningar och hon kände sig ensam.

Smith upplevde att alla drömmar krossades. Det var stora känslor, som hon inte klarade av att hantera.

– Då jag inte kunde spela på grund av en knäskada började jag dricka. Jag var deprimerad. Jag tänkte hela tiden att min karriär kan vara över nu, berättade Smith i intervjun för Daily Mail efter EM 2009.

Kelly Smith poserar med en champagneflaska.
Bildtext Kelly Smith poserar med en champagneflaska hon fick i egenskap av matchens bästa spelare under en kvalmatch 2006. Då hade hon inte ännu berättat om sina problem.
Bild: All Over Press

Återhämtningsperioderna ledde till att Smith började dricka mer och mer. Då jobbet med fysioterapeuten var över tidigt på eftermiddagen fyllde Smith resten av dagen med att dricka.

– Jag ville bara få allt att domna. Jag insåg inte att jag bara började må sämre av att dricka. Jag brukade dricka vodka tills jag slocknade. Och alltid då jag skadade mig på nytt så blev det värre. Jag tappade kontrollen, har Smith sagt till Independent.

Smith kunde inte heller ta upp problemen med någon. I stället valde hon att hemlighålla drickandet. Hon spelade eller tränade aldrig då hon var full eller hade baksmälla. Ensamheten under rehabiliteringen hjälpte henne att dölja problemen.

Då det var som värst kunde hon gå runt i sin lägenhet och fundera på var hon kunde hänga sig.

– Det var mina mörkaste stunder och sådana kom med jämna mellanrum, säger Smith till ITV.

I ett avgörande skede insåg hon ändå att hon behöver hjälp. Smith ringde sin pappa, som omedelbart reste till USA för att hämta hem dottern.

Full på landslagssamling

Efter att ha återvänt till England stod ett möte med landslagsledningen på programmet. Det var ett möte som hon varit rädd för i flera dagar. Det brutna benet kommer att hålla henne vid sidolinjen i ett halvår. Men ändå förväntas hon vara stjärnan i hemma-EM nästa sommar.

På vägen till mötet ser hon en pub. Det som händer efter det kommer rakt från ryggraden.

Hon parkerar den automatväxlade bilen – som hon kan köra med sin skada – utanför puben och beställer några vodkashots. Sedan beställer hon några till. Efter att hon fått tillbaka självförtroendet tar hon sig till mötet.

Hon är flera timmar sen och uppenbart berusad. Hennes kompis Lois Fidler, som är juniorlandslagstränare, inser vad som är på gång och tvingar Smith att sova av sig ruset. Men Smith fortsätter dricka i sovrummet.

Då landslagets chefstränare Hope Powell kommer in i rummet är hemligheten plötsligt avslöjad. Powell skäller ut Smith.

Måste sluta

Händelserna I Loughborough visade sig bli en vändpunkt för Smith. Det medger hon öppet i sin biografi. Att dyka upp på en landslagssamling full är ingen liten grej. Efter det medgav Smith för första gången att hon är en alkoholist.

Landslaget hjälpte henne. Hon fick hjälpen hon behövde och insåg själv också att karriären är över om hon inte vänder på skutan.

Men rehabiliteringen var allt annat än lätt. Med hjälp av bland andra tränaren Powell klarade Smith ändå av att vinna över alkoholismen.

– Jag minns att hon sa att det inte spelar någon roll om jag klarar av att spela fotboll igen. Det viktigaste var att få tillbaka mitt liv, säger Smith i sin självbiografi.

– Utan Hope skulle min karriär ha varit över 2004, fortsätter hon.

Hope Powell och Kelly Smith.
Bildtext Hope Powell och Kelly Smith.
Bild: The FA/Shutterstock/All Over Press

Nästa sommar kom nästa prövning. Då hittades nämligen en stressfraktur i Smiths fot och det var oklart om hon skulle återhämta sig i tid till hemma-EM. Men den här gången tog hon inte till flaskan.

– Jag tänker fortfarande på det. Men i stället för att dricka så pratar jag i stället med mina vänner och min familj, säger Smith till Daily Mail.

Smith klarade av att spela i EM, men var inte i toppform. Det var ändå en viktig etapp på resan mot karriärens höjdpunkt: EM i Finland 2009.

Smith skriver om historieböckerna i Finland

Sommaren 2009 var Smith en meriterad stjärna. Hon hade gjort ett fantastiskt VM två år tidigare och dessutom vunnit tre ligatitlar och ett Uefa Womens Cup-mästerskap med sitt Arsenal.

Målet mot Ryssland visade senast exakt hur bra Smith är. Med Smith i spetsen hade England ett lag som kunde hå hela vägen.

I kvartsfinalen ställdes England mot Finland. För den blåvita truppen var drömmen att upprepa bragden från England fyra år tidigare då Finland gick hela vägen till semifinal.

Kelly Smith.
Bildtext Kelly Smith i farten för Arsenal.
Bild: All Over Press

Men inte ens två mål signerade Annica Sjölund och Linda Sällström räckte till. England vann med 3–2 och gick till semifinal.

I semifinalen steg Smith fram igen. Hon stod för Englands första mål i matchen som till slut slutade 2–1 efter förlängning. Det var första gången som England gått till final i en officiell EM-final.

Hon hade äntligen stigit upp till toppen – och äntligen vunnit över sina demoner.

Finalen mellan England och Tyskland som spelades i Helsingfors 2009 sänds i TV2 och på Arenan med start klockan 16 i dag lördag. Antti Koivukangas kommenterade matchen på svenska.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Urheilus ”Join joka päivä yksin vodkaa niin kauan, kunnes sammuin” – yksi maailman parhaista jalkapalloilijoista harkitsi synkimpinä hetkinään itsemurhaa, Suomessa hän koki vihdoin onnea skriven av Joska Saarinen.

Översättning och bearbetning: Mattias Simonsen

Diskussion om artikeln