Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flera vita skådespelare slutar göra röster till svarta karaktärer

Från 2020
Två svarta animerade karaktärer från The Simpsons.
Bildtext Karaktären Apu (till vänster) kommer inte längre dubbas av en vit skådespelare.
Bild: �20thCentFox/Courtesy Everett Collection/All Over Press

Den animerade tv-serien The Simpsons kommer i fortsättningen inte anställa vita röstskådespelare att dubba karaktärer med annan hudfärg än vit. Flera röstskådespelare i andra serier slutar eftersom karaktärens hudfärg inte motsvarar den egna.

Karaktären Apu Nahasapeemapetilon, av indiskt ursprung, är en återkommande karaktär i The Simpsons sedan 1989. Rösten har i den amerikanske versionen hittills dubbats av den vita skådespelaren Hank Azaria.

Karaktären har redan länge setts som problematisk bland annat för att den ger uttryck åt rasistiska stereotyper. I januari berättade Azaria att han ger upp rollen.

Karaktären Dr Hibbert, som är en svart man, kommer också att påverkas av beslutet och kommer inte längre dubbas av skådespelaren Harry Shearer.

Fox som står bakom serien har ännu inte meddelat ifall karaktärerna kommer fortsätta vara en del av serien.

Också andra skådespelare slutar låna ut sina röster till svarta karaktärer

Kristen Bell som är röstskådespelare i serien Central Park – där hon är rösten bakom karaktären Molly Tillerman – har också valt att inte längre göra rösten till karaktären eftersom karaktären inte är vit.

– Att spela karaktären Molly visar bristen på medvetenhet om mitt genomgående privilegium, skriver Bell på sin Instagram.

Mike Henry, en vit skådespelare som rösten till den svarta karaktären Cleveland Brown i tv-serien Family Guy meddelade på Twitter att han slutar.

– Det har varit en ära att spela Cleveland i 20 år. Jag älskar karaktären, men svarta personer borde spela svarta karaktärer. Därför kommer jag att säga upp mig från rollen.

Också Jenny Slate slutar göra rösten till Missy Foreman-Greenwald i serien Big Mouth av liknande skäl.

– I början av serien resonerade jag att det är okej för mig att spela Missy eftersom hennes mamma är jude och vit – precis som jag. Men Missy är också svart, och svarta karaktärer i tecknade serier ska spelas av svarta skådespelare, skriver hon på Instagram.

Källor: AFP, CNN, New York Times

Diskussion om artikeln