Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Smittspridningen i Indien oroar – ändå tros smittkurvan nå sin topp först om några veckor

Från 2020
En kommunalt anställd i New Delhi får sina handskar desinficerade efter att han tagit hand om sopor i en lokal där man erbjuder coronatester. I bakgrunden står folk och köar för att testas.
Bildtext En sophanterare får sina handskar desinficerade efter att han tagit hand om sopor i en lokal i New Delhi där man erbjuder coronatester. I bakgrunden står folk och köar för att testas. Copyright: AFP / Lehtikuva
Bild: AFP / Lehtikuva

Indien har nu passerat en halv miljon bekräftade fall av covid-19. Landet ligger fyra i världen vad gäller antalet bekräftat smittade. Det som väcker oro är att man inte alls nått virustoppen än och att sjukvården redan är hårt belastad på många håll.

På lördagen rapporterade Indien dygnsrekord med 18 500 nya coronasmittade under det senaste dygnet. Med ungefär 509 000 bekräftat smittade, ligger Indien fyra efter USA, Brasilien och Ryssland i antal smittade.

Ändå har den indiska regeringen fått kritik för svag testningskapacitet. Det verkliga antalet smittade antas alltså vara betydligt högre och dessutom menar experter att Indien når sin virustopp först om några veckor.

Indien har hittills rapporterat ungefär 15 700 avlidna i covid-19. Också där antas det verkliga dödstalet vara betydligt högre än så.

New Delhi omvandlar hotell till coronasjukhus

Indiens huvudstad New Delhi har nu gått om Mumbai vad gäller antal coronasmittade och stadens sjukvårdssystem är belastat till bristningsgränsen.

New Delhi, med över 22 miljoner invånare, har bekräftat uppemot 80 000 smittade hittills, men experter förutspår att den siffran kommer att uppgå till en halv miljon i slutet av juli. Enligt nyhetsbyrån Reuters har staden bara ungefär 13 200 bäddplatser för vård av coronasjuka.

Tidningar har rapporterat om överfulla sjukhus och coronasjuka som tvingats återvända hem för att de inte kan erbjudas vård.

En man testas för covid-19 i en tillfällig testningslokal inrymd i ett hotell i New Delhi. Bilden tagen den 17 juni.
Bildtext En man testas för covid-19 i en tillfällig testningslokal inrymd i ett hotell i New Delhi. Bilden tagen den 17 juni.
Bild: AFP / Lehtikuva

Tidigare den här månaden blev stadens hotell och hotellpersonal informerade om att de kan tvingas att börja ta hand om smittade. Nyhetsbyrån AFP har talat med ledningen och anställda vid det femstjärniga Suryaa-hotellet i New Delhi.

– För läkare och sjukskötare är det här en del av livet. För oss är det här en helt ny upplevelse och en svår sådan, sade Ritu Yadav, en av hotellets chefer till AFP. Samtidigt var hans personal fullt upptagen av att städa och desinficera byggnaden.

Suryaa-hotellet och fyra andra hotell vände sig sig till en domstol för att slippa uppgiften. De hänvisar till att en stor del av deras personal är över 50 och tillhör riskgrupper själva och att man inte heller har någon vana av att erbjuda sjukhusvård.

Domstolen gav Suryaa delvis rätt. Hotellet behöver nu inte ta hand om akut sjuka patienter, men kommer antagligen att bli en sorts rehabiliteringscenter för patienter som är på väg att tillfriskna från sjukdomen.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln