Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polska presidentvalet flyttades framåt av coronapandemin och kan bli en rysare - sittande presidenten Duda har dykt i mätningarna

Från 2020
Uppdaterad 27.06.2020 18:45.
Polens president Andrzej Duda höll en presskonferens i presidentpalatset i Warszawa på tisdagen 6.2.2018.
Bildtext President Andrzej Dudas stöd har dalat i mätningarna sen mitten av april och han tvingas troligen kämpa i en andra omgång för sin politiska överlevnad.
Bild: EPA-EFE/RAFAL GUZ POLAND OUT

Den sittande presidenten, konservativa regeringspartiet Lag och rättvisas Andrzej Duda, verkade gå mot klar en seger i första omgången. Duda har ändå backat och den andra omgången kan bli en ytterst jämn kamp mot liberala Warszawaborgmästaren Rafał Trzaskowski.

Den polska oppositionens strategi inför presidentvalet har varit att ställa en enkel fråga.

Vill väljarna ha fler reformer i konservativ tappning som de Lag och rättvisa har drivit igenom, reformer som har stött på frän kritik både hemma och i Bryssel för att de underminerar demokratin, eller vill de ha en annan riktning?

Strategin verkar ha fungerat, speciellt då sittande presidentens kampanj har gått ut på att beskriva honom som en garant för den nuvarande utvecklingen.

Ännu i mitten av april hade president Andrzej Duda en övertygande ledning i alla opinionsmätningar inför presidentvalet.

Polens president Andrzej Duda talar i polsk TV.
Bildtext Dagliga framträdanden om kampen mot coronaviruset är en förklaring experter har gett för Dudas stora stöd för några månader sedan.
Bild: All Over Press

I medeltal gav de honom kring 57 procent av rösterna, seger och en andra mandatperiod genast i första omgången.

Sedan dess har Duda ändå snabbt dykt i mätningarna och då valet står för dörren ligger hans stöd i medeltal på 42 procent.

Samtidigt har också alla mätningsresultat närmat sig varandra. Ingen mätning ger honom högre stöd än 44 procent.

Lag och rättvisas motståndare samlar leden?

En andra omgång verkar alltså ytterst sannolik.

Trots att främsta utmanaren, huvudstaden Warszawas liberala borgmästare, Rafał Trzaskowski bara ges kring 25 procents stöd i första omgången verkar en andra omgång bli ytterst jämn.

Mätningarna bland sannolika väljare i en andra omgång mellan Duda och Trzaskowski visade att toppkandidaterna ligger jämt på 50 procents stöd var.

Trzaskowski kannattajiensa keskellä. Taustalla Puolan ja EU:n liput.
Bildtext Den 48 år gamla Rafał Trzaskowski har blivit populär bland oppositionsanhängare över partigränserna. Han är Dudas främsta utmanare.
Bild: Maciej Kulczynski / EPA

Det tyder på att de mer liberalt sinnade väljarna verkar samla sina led bakom den kandidat som kan utmana Duda i en andra omgång.

Goda reformer behöver inte avskaffas

Trzaskowski har de senaste åren blivit en av oppositionspartiet Medborgarplattformens främsta namn.

Samtidigt som han har varit en av regerande Lag och rättvisas fränaste kritiker har Trzaskowski gjort sig känd för att ha utökat dagvård och hälsovård i huvudstaden och kämpat mot diskriminering mot sexuella minoriteter.

Under sin kampanj har han lovat att återinföra respekten för de demokratiska normer han anklagar Lag och rättvisa för att ha eroderat.

Donald Tusk
Bildtext Rafał Trzaskowski ses som partiet Medborgarplattformens nästa stjärna och efterträdare till partiets före detta ordförande, före detta premiärminister och europeiska rådets förra ordförande Donald Tusk.
Bild: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

- Vi har fått nog av ledare som bara upprepar vad de har gjort de senaste åtta åren. Vi vill se mot framtiden, sade Trzaskowski under ett valmöte.

Han har ändå sagt att han inte i blindo tänker avveckla allt Lag och rättvisa har drivit igenom under sin tid vid makten, utan vill hålla kvar utvidgningarna inom social- och hälsovård.

Partiets välfärdsreformer har vunnit väljare över de ideologiska gränserna, väljare Trzaskowski nu vill övertyga om att deras ställning inte är hotad.

Lag och rättvisa

Dudas främsta löfte har varit att han kommer att vägra skriva under lagar och reformer som hotar landets demokrati, en klar pik mot sittande presidenten Duda.

Polen har de senaste åren dalat i olika demokrati- och rättsstatsundersökningar och lett till konflikter med EU-kommissionen.

Beata Szydlo och Jaroslaw Kaczynski.
Bildtext Lag och rättvisa har utvidgat bidrag och stöd till många polacker, men under Jaroslaw Kaczynskis ledning har landet också kommit i konflikt med EU över hot mot demokrati- och rättsstatsnormer.
Bild: EPA/PAWEL SUPERNAK

Duda har under sin tid vid makten givits öknamn som notarien och pennan, hänvisningar till hans påstådda roll som gummistämpel för alla lagar Lag och rättvisa har drivit igenom, oberoende av innehåll.

Lag och rättvisa har drivit igenom stora reformer, framförallt av rättsväsendet, som har ansetts underminera demokratin i landet.

Populistiska utspel

Då Trzaskowskis kampanj nu verkar ha naggat Dudas popularitet i avgörande grad har det lett till hårda populistiska och konservativa utspel.

Duda sade att hans främsta mål var att skydda den polska familjen och gick till hårda angrepp bland annat mot sexuella minoriteter.

- HBTQ är inte människor, det är en ideologi, sade Duda som också sade att HBTQ-ideologin var farligare än kommunismen.

Det ledde direkt till demonstrationer till stöd för sexuella minoriteters rättigheter, som fick draghjälp från många håll.

Bland annat fördömde en grupp veteraner som hade stridit mot tyskarna under andra världskriget Dudas utspel.

De kallade Dudas språk dehumaniserande och jämförbart med hur nazisterna beskrev polackerna som mindre värda.

Draghjälp från Trump?

Duda har under kampanjens slut tonat ner sitt språk och sina angrepp mot minoriteter.

- Polen är ett land där det finns utrymme för alla sorters människor, sade han under ett av sina sista valtillfällen innan han reste över Atlanten i hopp om draghjälp från USA:s president Donald Trump.

Trump levererade och öste beröm över sin gäst.

Donald Trump ja Andrzej Duda puhuivat Valkoisen talon ruusupuutarhassa.
Bildtext Donald Trump hyllade Duda som en storartad president älskad av sitt folk.
Bild: Leszek Szymanski / EPA

- Han är en storartad president och Polens folk ser mycket upp till honom, sade Trump.

Det är oklart om det har hjälpt Duda. Hans stöd var oförändrat i de sista mätningarna i torsdags.

Coronan påverkade?

Dudas överlegsna ledning i mätningarna i april har delvis förklarats med att han som ansikte för landets coronainsatser fick stor, ofta hyllande, synlighet i medierna.

Om valet skulle ha hållits den 10 maj som planerat skulle Duda troligen ha vunnit redan i första omgången.

Då coronapandemin ändå tvingade valmyndigheterna att flytta valet framåt gav det oppositionen en bättre sits.

Dels hoppade Trzaskowski i maj in istället för Medborgarplattformens tidigare kandidat som klarade sig illa i mätningarna, dels fick de övriga kandidaterna mer utrymme för sina kampanjer då coronarestriktionerna började hävas.

Exakt hur stor betydelse coronapandemin kan få blir klarare på söndag då den första omgången i presidentvalet hålls.

Hur stor betydelse den kan ha fått för Polens politiska riktning klarnar slutligen den 12 juli då den andra omgången ordnas.

Artikeln har rättats 18:42. I artikeln användes ursprungligen den engelska förkortningen för sexuella minoriteter, LGBT. Det korrigerades till HBTQ.

Diskussion om artikeln