Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Micheál Martin blev Irlands nya premiärminister - ovanlig stafettkoalition gör slut på det politiska dödläget

Från 2020
Micheál Martin får inget lätt uppdrag som premiärminister mitt under den ekonomiska krisen i coronapandemins spår.
Bildtext Micheál Martin får inget lätt uppdrag som premiärminister mitt under den ekonomiska krisen i coronapandemins spår.
Bild: AFP / Lehtikuva

Fyra månader efter valet får Irland en ny regering. Gamla ärkerivaler bildar regereringskoaliton och turas om med premiärministerposten. Ändå kan det vara det största oppositionspartiet Sinn Féin som vinner på överenskommelsen.

Det irländska parlamentets underhus utsåg på lördagen högerliberala Fianna Fáils partiledare Micheál Martin till premiärminister. Rösterna föll 93 för och 63 mot Martin.

Utnämningen följer en överenskommelse mellan Fianna Fáil och dess historiska ärkerival, det andra statsbärande konservativa partiet Fine Gael. De här två partierna har styrt Irland växelvis, men aldrig suttit i samma regering tidigare.

De bildar en regeringskoaliton tillsammans med Gröna partiet för att utesluta vänsternationalistiska Sinn Féin, motståndsrörelsen IRA:s tidigare politiska gren, och för att få ett slut på det politiska dödläge som rått ända sen valet i februari.

Enligt överenskommelsen ska den nu avgående premiärministern, Fine Gaels ledare Leo Varadkar återfå premiärministerposten halvvägs under regeringens femåriga mandatperiod, i december 2022.

Fine Gaels ledare och den avgående premiärministern Leo Varadkar (till höger) tillsammans med partiets vice ordförande Simon Coveney under en presskonferens den 15 juni.
Bildtext Fine Gaels ledare och den avgående premiärministern Leo Varadkar (till höger) tillsammans med partiets vice ordförande Simon Coveney under en presskonferens den 15 juni.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I valet i februari fick Sinn Féin hela 24,5 procent - alltså flest av förstahandsrösterna. Valsystemet i Irland är komplicerat och väljarna får rangordna flera kandidater på röstsedeln.

Enligt det slutliga valresultatet fick Fianna Fáil flest platser i parlamentet, men Sinn Féin blev en överraskande god tvåa och Fine Gael backade till en tredje plats. Med tre nästan jämnstarka partier som dessutom har en historiskt bitter relation till varandra, drog regeringsförhandlingarna ut på tiden.

Efter valet har landskapet hunnit förvandlas

Då valet hölls i februari låg arbetslösheten i Irland på 4,8 procent och den nya regeringen skulle få regera över Europas snabbast växande ekonomi.

Nu, i coronakrisens spår, ser situationen helt annorlunda ut. Idag är ungefär 26 procent av irländarna antingen permanent eller tillfälligt arbetslösa, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Den tidigare historieläraren, 59-årige Martin, har suttit på flera tunga ministerposter tidigare. Då Irland genomlevde sin senaste djupa ekonomiska kris för ett decennium sen så var han utrikesminister. Den ekonomiska krisen ledde till en brakförlust för partiet i valet 2011, just efter att Martin tagit över som partiledare.

Martin konstaterade själv på lördagen att hans huvuduppdrag är att ta Irland ur lågkonjunkturen och coronakrisen.

Politiska bedömare i Irland tror att det parti som nu kan få den tacksammaste rollen är det största oppositionspartiet - Sinn Féin.

Källor: Reuters, AFP, Yle

Diskussion om artikeln